Zašto Izrael i SAD hitno pozivaju svoje građane da napuste Tursku?

Američki State Department i Pentagon naredili su u utorak porodicama američkih diplomata i vojnog osoblja da napuste jug Turske zbog straha za sigurnost.

Zašto Izrael i SAD hitno pozivaju svoje građane da napuste Tursku?

„Američko Državno tajništvo je upozorilo svoje državljane o narastajucim prijetnjama od strane terorističkih grupa diljem Turske, te ih poziva da izbjegavaju boravak u jugoistočnom dijelu Turske”, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

On dodaje kako je State Department naredio da članovi porodica americkog osoblja u konzulatu u Adani, te oni koji se nalaze u Izmiru i pokrajini Mugla, trebaju početi napustati navedene dijelove Turske.

„Također se smanjuju službena putovanja u Tursku i svode se samo na ona od ‘kritične važnosti po misiju’. Američki konzulat u Adani ostaje otvoren i tamo će se obavljati svi rutinski konzularni servisi”, kaže Puljić.

U ovom upozorenju se navodi kako su strani i američki turisti meta međunarodnih terorističkih organizacija, kao i da američki državljani trebaju izbjegavati područja u blizini tursko-sirijske granice.

„Savjetuje se izbjegavanje većih skupina, uključujući obilazak popularnih turističkih destinacija“, javlja dopisnik Al Jazeere

Porast zabrinutosti

Ovaj potez je uslijedio u vrijeme porasta zabrinutosti za sigurnost kroz Tursku i prati ga novo upozorenje za putovanje kojim se poručuje građanima SAD da postoji povećana opasnost od napada, javlja agencija AP.

State Department i Pentagon kažu da članovi porodica osoblja u američkom konzulatu u Adani i u zračnoj bazi Incirlik moraju ići, kao i sa još dvije lokacije.

„Strani i američki turisti su namjerna meta međunarodnih i lokalnih terorističkih organizacija. Američkim građanima se poručuje da revidiraju sigurnosne lične planove i budu na oprezu cijelo vrijeme“, navodi se u saopćenju State Departmenta.

U saopćenju, Evropska komanda američke vojske navodi kako ovaj korak „dozvoljava planirani, siguran povratak članova porodica iz ovih područja zbog stalnih sigurnosnih problema u regiji“.

Erdogan u SAD-u

Ova naredba je izdata u vrijeme kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Washington u utorak kako bi prisustvovao na sigurnosnom samitu u četvrtak i petak.

Postoje brojne špekulacije u medijima da li će se Erdogan susresti sa Obamom, u vrijeme pokazatelja slabih odnosa sa SAD-om zbog stanja u Siriji i turskih domaćih problema.

Ipak, Erdogan je novinarima prije polaska iz Istanbula naveo kako će imati sastanak sa američkim liderom.

Obama i Erdogan će imati „nerformalne razgovore“, objavila je Bijela kuća.

Izvor: (Al Jazeera Balkans)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš