Dragaš: Svečana sjednica u čast „Epopeje OVK-a“

Danas je u Sali SO Dragaš, održana svečana sjednica u čast „ Epopeje OVK-a

Sjednicu je otvorio predsjedavajući SO  Dragaš, Uran Haljimi. On je između ostalog naglasio; "Danas obilježavamo 25. godišnjicu događaja koji je pokazao svetu što jedan narod može učiniti za svoju slobodu", dodajući da nikada ne smemo prestati raditi za dobrobit ove zemlje, kazao je Uran Haljimi predsjedavajući SO Dragaš.
Predsjednik Dželadini je u svom govoru rekao da su „Adem Jašari i njegova porodica otvorili eru koja je dovela do trijumfa, da pokažu demokratskom svetu da, kada je sloboda i nezavisnost države Kosovo u pitanju, nema cijene ni snage da se može zaustaviti."
"Sve što danas mogu da kažem pred vama ovdje je premalo spram ovog događaja. Zato želim da zaključim da je domovina iznad svega i vječna, a Adem Jašari i njegova porodica su sama domovina. Sačuvajmo i gradimo domovinu koju su nam naši mučenici zafeštali! Slava legendarnom komandantu Ademu Jašariju i njegovoj porodici! Slava svima koji su pali za slobodu! Slava Oslobodilačkoj vojsci Kosova! Bože blagoslovi Kosovo!", reči su predsjednika Dželadinija upućene prisutnima.

Nakon toga prisutnima se obratio šef Kancelarije za zajednice I povratak, koji je između ostalog naglasio:
Danas sam u prilici da vam u ime potpredsjednika za zajednice, i moje lično ime čestitam ovaj važan dan koji je upisan u historiju Kosova. To je dan koji je upisan i u anale svjetske historije. I on je najbolji primjer kako se brani sloboda.
Trodnevni otpor koji su toga dana pružili stanovnici Prekaza, a prije svega legendarni komandant Adem Jašari sa porodicom je u svari bila poruka i poziv svim stanovnicima Kosova, da sloboda nema cijenu.
Taj njegov junački otpor bio je ujedno i motivacija da se masovnije krene u borbu za slobodom.
Njegov junački otpor je ujedno i početak kraja Miloševićevog režima, koji je svoj krvavi pir započeo u BIH, a završio na Kosovu,
Neka im Allah podari dženet, jer su pali kao šehidi, a one koje su počinili zločin neka Allah kazni i na dunjaluku kao i Ahiretu.

Nakon svečane sjednice, odata je počast ispred statue legendarnog komandanta Adema Jašarija, kao i mezarju šehida u Dragašu i Bući.
Potom je predsjednik Dželadini, zajedno sa predsjedavajućim Skupštine, članovima skupštine, opštinskim zvaničnicima i građanima, posjetio Memorijalni kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu, gdje su odali počast na grobu legendarnog komandanta i članova njegove porodice koji su poginuli za sloboda Kosova pre 25 godina.

Izvor: (Redakcija, gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš