Micotakis okuplja lidere Balkana, sutra se sastaje sa Kurtijem

Lideri sa Balkana i najviši zvaničnici Evropske unije okupiće se večeras u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, a u fokusu sastanka biće evropska budućnost regiona.

Micotakis okuplja lidere Balkana, sutra se sastaje sa Kurtijem

Premijer Aljbin Kurti učestvovaće večeras na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i zemalja članica EU u Atini, na poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Kako prenosi grčka novinska agencija „Amna“, na ovoj neformalnoj večeri biće reči o širenju i evropskoj budućnosti regiona i ulozi Grčke kao stuba stabilnosti za mir i energetsku bezbednost na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Pored premijera Kurtija, večeras u Atini biće predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski i predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto. Najavljeno je da će na skupu biti i premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije, Andrej Plenković, Nikolaj Denkov i Marsel Čolaku, tri članice EU koje u vreme samita u Solunu nisu bile deo Unije, dok je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar sprečena da dođe.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe, pozitivno su odgovorili na Micotakisov poziv.

Bilateralni sastanak premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa i premijera Kosova Aljbina Kurtija zakazan je za utorak u 10:45. 

Grčki mediji navode da Micotakisova inicijativa ističe ulogu Grčke kao stuba stabilnosti, mira i energetske bezbednosti na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Solunskom deklaracijom, usvojenom na samitu Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine, izražena je podrška ulasku zemalja tog regiona u Uniju. Samit je imao ključnu ulogu u otvaranju vrata za ulazak više zemalja regiona u EU.

Uz proširenje EU i evropsku budućnost regiona, na sastanku bi trebalo da bude reči i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi i drugim temama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš