Sirijske izbjeglice u Turskoj

Za 5,5 godina porođeno 180 hiljada žena

Prema podacima Ministarstva zdravstva Republike Turske u ovoj zemlji se pruža besplatna zdravstvena zaštita za oko tri miliona sirijskih izbjeglica.

Za 5,5 godina porođeno 180 hiljada žena

Turska se nalazi među zemljama sa najvećim brojem primljenih izbjeglica. Izbjeglicama u Turskoj pruža se besplatna zdravstvena zaštita, a u posljednjih 5,5 godina među sirijskim izbjeglicama porođeno je najmanje 180 hiljada žena , javlja Anadolu Agency (AA):

Prema podacima Ministarstva zdravstva Republike Turske, do kojih je došao novinar AA, u ovoj zemlji se pruža besplatna zdravstvena zaštita za oko tri miliona sirijskih izbjeglica.

Kako bi imali što bolji pristup zdravstenim uslugama, za izbjeglice je formiran i poseban Ured za zdravstvo izbjeglica. Ubrzani su i radovi na formiranju novih 500 medicinskih ustanova putem kojih će zdravstveni radnici biti na usluzi sirijskim izbjeglicama.

 

U periodu između 29. aprila 2011. godine i 30. septembra 2016. pruženo je najmanje 20 miliona polikliničkih usluga, te je izvršeno 824.796 operacija. Unutar granica Republike Turske porođeno je 177.568 žena, a na teritorij Turske ušla je 35.671 je ranjena osoba.

Osim pružanja zdravstvene zaštite unutar granica, Republika Turska pruža i zdravstvenu zaštitu i izvan svojih granica, Palestini, Somaliji, Pakistanu i drugim zemljama. U ovim zemljama otvoren je veliki broj bolnica, te je angažovano na stotine zdravstvenih radnika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš