Velika Britanija izlazi iz Evropske unije u oktobru 2018. godine

Britanski pregovarači s Evropskom unijom kazali su kako će Velika Britanija izaći iz ove zajednice u oktobru 2018. godine. Tokom narednih mjeseci vodit će se pregovori kako bi ovaj proces prošao što bezbolnije, ako je to uopće moguće.

Velika Britanija izlazi iz Evropske unije u oktobru 2018. godine

Britanija će aktivirati Član 50 do kraja marta, kako je ranije kazala premijerka Theresa May, a nakon toga bi trebalo da bude izglasan i u parlamentu.

"Evropska unija je spremna primiti obavijest. Budite smireni i pregovarajte. Na Velikoj Britaniji je da kaže koji odnos želi i na ostalim zemljama EU da definiraju budućnost s ovom zemljom", rekao je Michel Barnier, predstavnik EU u pregovorima za Brexit.

Britanci su šokirali Evropsku uniju kada su na referendumu koji je održan u junu rekli da izlaze iz EU, a sada slijedi pravna procedura kako bi se to i realizovalo.

Barnier je upozorio da će izlaskom Velika Britanija postati zemlja trećeg značaja za EU i da neće imati prava i beneficije kao članice EU.

"Biranje nije opcija. Sada ulazimo u legalno složen i politički osjetljiv proces koji će imati značajne posljedice za naše ekonomije i ljude", poručio je Britancima.

Tagovi:Brexit

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš