Turska prije 43 godine protjerala Vladimira Putina zbog špijunaže

Putin je protjeran iz Turske za navodno nelegalno pružanje informacija o rafineriji nafte “Tupras” ruskoj obavještajnoj agenciji,piše turski list YeniSafak.

Turska prije 43 godine protjerala Vladimira Putina zbog špijunaže

Turska je prije 43 godine protjerala današnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za špijunažu, potvrdio je jedan od njegovih bivših poslovnih saradnika, piše YeniSafak.


Putin je tada imao 20 godina (1972.) i radio je kao pripravnik agent u rafineriji nafte “Tupras” u gradu Alaaqa (Izmir), gotovo godinu dana pretvarajući se da je viši izvršni direktor ruske kompanije koja je imala ugovor o instaliranju tankera.


“Imali smo ozbiljne sumnje da je mogao biti ruski špijun. On je bio najviši dužnosnik u ruskom društvu, kada je imao samo 20 godina. Osoba u toj dobi ne može biti osposobljena za tako ozbiljnu odgovornost”, izjavio je Adem Albayrak, veteran inženjer koji je radio s Putinom u rafinerije nafte “Tupras”.


Prema Albayraku, turska tajna policija je uhapsila Putina i jednog varioca ruskog porijekla, uhvaćeni su kako vrše tajno fotografiranje u ograničenim područjima u rafineriji.


“Bio sam šokiran kada sam nekoliko decenija kasnije saznao da je Putin postao predsjednik Rusije”, priznao je Albayrak.


Prema tumačenju Albayraka, Putin je imao zadatak da za rusku tajnu službu prikupi informacije o najnovijoj američkoj tehnologiji, jer je Rusija u tim godinama bila tehnološki nerazvijena i zaostajala je za Amerikom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš