Trodnevna žalost u Belgiji, identifikovani napadači

U Belgiji je proglašena trodnevna žalost nakon terorističkih napada u Briselu u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo 35 ljudi, dok ih je 250 ranjeno. U podne je u Briselu održan minut ćutanja.

Trodnevna žalost u Belgiji, identifikovani napadači

Treći osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu, identifikovan kao Nadžim Lahraui, kako javlja BBC, još uvek je u bekstvu. Belgijski mediji su prethodno objavili da je uhapšen. Dvojica bombaša-samoubica, koji su izveli napad na briselskom aerodromu, identifikovana su kao braća Brahim i Halid el Bakraui i od ranije su poznata policiji. Veruje se da su se dvojica napadača raznela prilikom terorističkog napada na briselskom aerodromu Zaventem.

Sa poslednjim informacijama iz Brisela javlja se naš dopisnik Rikard Džozvijak.

Džozvijak: Gotovo jedini zvuci koji su narušavali tišinu su sirene policijskih vozila i let helikoptera – indikatori policijske racije. Tako je bilo širom zemlje.

RSE: Kako sve to podnose građani? Da li su preplašeni?

Džozvijak: Prevashodno su zabrinuti. Ali su i zaplašeni. Kao što znate tokom pretresa posle napada su u stanovima pronalažene bombe, a kao što znate dobro je poznata činjenica da Belgija ima najviše ljudi po glavi stanovnika koji se u Siriji bore na strani militanata Islamske države Iraka i Levanta. Tako da znamo da ovi napadači nisu bili poslednji. Ima još radikalizovanih u Briselu i Belgiji. Širi se osećaj da je ovo samo početak i da nas dosta toga tek čeka u narednim godinama.

RSE: Kada se može očekivati da se sve vrati u normalu?

Džozvijak: Teško je to proceniti. Ali ako se prisetimo, Brisel je nakon terorističkih napada prošlog novembra u Parizu nekoliko dana bio zatvoren jer je istraga takoreći prešla iz jednog grada u drugi. Tako da će nam biti potrebno tri do četiri dana. To bi onda moglo biti posle Uskrsa koji obeležavamo u nedelju. Ali na ulicama očekujem pojačane mere bezbednosti. Mnogo više policajaca i vojnika. Vojnici bi već trebalo da su raspoređeni na svim stanicama metroa. Kontrolisanje pristupa institucijama EU će biti još jače. Biće više provera i prisustva države na ulicama Brisela. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš