Švedska ministrica Aida Hadžialić početkom marta u posjeti BiH

Švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Aida Hadžialić početkom marta boravit će u zvaničnoj posjeti BiH, potvrdio je portparol tog švedskog ministarstva Gosta Brunander.

Švedska ministrica Aida Hadžialić početkom marta u posjeti BiH

Brunander je istakao da je riječ o prvoj posjeti Aide Hadžialić regionu od kada je imenovana na funkciju ministra u septembru 2014. godine. "Njena zvanična posjeta regionu započet će 7. marta. Osim BiH, predviđeno je da posjeti i Hrvatsku 9. marta", dodao je Brunander. Ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Aida Hadžialić najmlađi je ministar u historiji Švedske. Rođena je u BiH 1987. godine, a od 1992. godine je u Švedskoj.

Aida je imala samo pet godina kada je njena porodica izbjegla iz ratom zahvaćene BiH, tačnije iz Foče. "Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe - kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku", napisala je Hadžialić na svom blogu. Članovi njene porodice nedugo nakon dolaska u Švedsku dobili su smještaj i posao, a Aida je krenula u školu. U politiku se uključila sa 16 godina, nakon ubistva švedske političarke Anne Lindh. Pridružila se Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU). Diplomirala je pravo 2010. godine, nakon čega je postala gradonačelnica Halmstada. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš