Stoltenberg: Smanjiti tenzije i izbeći sukobe na Balkanu

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, ukazao je, u intervjuu agenciji Beta, na nužnost da se na Zapadnom Balkanu smanji sadašnja zategnutost kako bi se izbegli incidenti i sukobi, i naglasio da NATO "ostvaruje svoj deo u izgradnji bezbednosti s regionalnim partnerima".

Stoltenberg: Smanjiti tenzije i izbeći sukobe na Balkanu

"NATO ceni partnerstvo sa Srbijom i ja sam ponosan na svoje snažne veze prijateljstva s vašom zemljom," istakao je Stoltenberg i naglasio da Atlantski savez želi da produbi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene neutralnosti, poput saradnje NATO-a sa Austrijom, Švedskom i Švajcarskom.

NATO, kako je rekao, snažno podržava dijalog Beograd-Priština i poziva sve strane da budu uzdržane i učestvuju u dijalogu na konstruktivan način.

Na pitanje šta je on za svoju sigurnost zabrinutim predstavnicima Srba rekao prilikom nedavne posete Kosovu, generalni sekretar Atlantskog saveza je odgovorio da "NATO stoji iza stabilnosti i bezbednosti na Balkanu".

"Dijalog Beograd-Priština je put napred ka trajnom rešenju za otvorena pitanja, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje svih zajednica," istakao je Stoltenberg.

I, naveo je generalni sekretar NATO-a, "nedavni susreti na visokom nivou u dijalogu Beograd-Priština pokazuju da je Srbija posvećena izgradnji odnosa saradnje s Prištinom i poboljšanju bezbednosti i stabilnosti na celom području".

Čelnik NATO-a rekao je i da je vlastima u Prištini predočio da NATO podržava transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru postojećeg mandata, a smatra i da je budućnost celog Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš