Sputnjik: SAD dale rok od 18 meseci za rešavanje kosovskog pitanja

Optimalan period za završetak dijaloga Beograda i Prištine na kome insistiraju SAD je 18 meseci, piše Sputnjik. Posle toga bi trebalo da usledi međunarodna konferencija.

Sputnjik: SAD dale rok od 18 meseci za rešavanje kosovskog pitanja

“Priština je uz blagoslov Amerike na adrese evropskih država prosledila predlog po kome traži da Briselski sporazum dobije vremensko ograničenje. Kako saznajemo, u predlogu se navodi rok od 18 meseci kao optimalan period za završetak dijaloga sa Beogradom, posle kojeg bi trebalo da usledi međunarodna konferencija. Priština je već dobila od nekoliko država pozitivne odgovore na svoj predlog, ali ne i od glavne države EU — Nemačke”, navodi Sputnjik. 

Politički analitičar iz Prištine Behljuj Bećaj za Sputnjik kaže da pregovori koji nemaju ograničenje ne vode nikuda. 

S druge strane, predsednik Odbora za Kosmet Milovan Drecun ističe da Beograd želi da briselski proces bude uspešan i da se što više pitanja reši, kao i da nema ništa protiv da se na dnevni red stave i neke nove teme kao što je pitanje povratka Srba, rasvetljavanje sudbine nestalih, imovine i statusa SPC. 

Dakle, navodi Drecun, to su sve one teme od kojih Albanci uporno beže. Ipak, ključna stvar, dodaje naš sagovornik, jeste da Albanci daju datum i za realizaciju onoga što je temeljni stub briselskog procesa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. 

Nova platforma o načinu pristupanja dijalogu je još jedna novina u sklopu najave iz Prištine, što za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose znači da Priština namerava da definiše i spisak tema o kojima će se ubuduće razgovarati. 

“Nove teme, koje bi, kako saznajemo, bile jasno definisane su položaj srpske zajednice na Kosovu, jer ZSO nije dobar model za srpski problem, rešenje pitanja međusobnog potraživanja, imovinska pitanja, zajednički nastup za uzimanje novca iz regionalnih fondova, članstvo Kosova u UN. O ovim pitanjima Priština namerava da do januara iduće godine razgovara sa Beogradom, ukoliko dobije zeleno svetlo iz Evrope, kako bi na scenu stupio pomenuti period od 18 meseci za završetak pregovora”, navodi Sputnjik.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš