Server: Kosovo zbog korupcije nije pozvano na Samit demokratije

Američki profesor i politički ekspert za Balkan Danijel Server je u intervjuu za Reporteri rekao da je jedan od razloga što Bela kuća nije pozvala Kosovo na Samit demokratije- korupcija, iako se aktuelna vlast na Kosovu bori protiv toga.

Server: Kosovo zbog korupcije nije pozvano na Samit demokratije

On je istakao i razloge koji su, prema njegovim rečima, izostavili Bosnu i Srbiju sa liste gostiju samita.

"Svako ima svoje izazove: za Kosovo je najveća korupcija, a za Bosnu i Hercegovinu, ključno pitanje je ustav, koji osigurava dominaciju etničkih nacionalističkih političkih partija. U Srbiji, pored sudova i medija, postoji nepriznavanje njene prošlosti i pokušaji uticaja u susednim zemljama“, rekao je bivši američki diplomata Danijel Server.

Američki stručnjak za balkanska pitanja je dodao da nijedna od ovih zemalja nema potpuno konsolidovanu demokratiju, ali da je naglasio da Kosovo i Bosnu ne bi svrstavao u istu kategoriju kao Srbiju.

„Nijedna od ovih zemalja nije potpuno konsolidovana demokratija, iako bih Kosovo i Bosnu svrstao u drugu kategoriju od Srbije, koja je de fakto vratila autokratsku kontrolu nad medijima i sudovima. To nije tako na Kosovu i u Bosni“, rekao je Server.

Smatra da to što Kosovo, BiH i Srbija nisu dobile poziv, treba da shvate kao poruku.

"To treba shvatiti kao poruku. Ako želite da budete u demokratskom klubu, morate da obezbedite ne samo slobodne i poštene izbore, već i otvorenije i pluralističko društvo“, rekao je on.

Kako prenosi Reporteri, stav Vlade Kosova po ovom pitanju, nisu uspeli da dobiju.

Analitičar Bljerim Ljatifi smatra da razlog zašto SAD nisu pozvale Kosovo, leži u oklevanju Vlade da primeni Vašingtonski sporazum i odbijanja projekta gasovoda.

"Kosovo nije pozvano, ne iz razloga vezanih za demokratski sistem, već zbog nevoljnosti vlade da primeni Vašingtonski sporazum i odbijanja projekta američkog gasovoda. Često ličimo na ono dete koje, znajući da ima punu ljubav svog oca, ne može da zamisli da jednog dana može biti kažnjeno za probleme koje pravi s vremena na vreme“, smatra Ljatifi.

S druge strane, prema novinaru Adriatiku Keljmendiju, stavljanje Kosova u grupu sa Srbijom, Bosnom i Mađarskom je 'najteži šamar' za Kosovo.

"Najgora vest o Kosovu desila se danas. To što nas je Bajdenova Amerika stavila u grupu sa Vučićevom Srbijom, Dodikovom Bosnom i Orbanovom Mađarskom je najteži šamar koji možemo da primimo. Nepozivanje na Samit demokratije je odgovor Bele kuće na veliku spoljnopolitičku neodgovornost Kosova. Ako nas ovaj šamar ne osvesti, onda zaista ne zaslužujemo bolje – ostajemo poludržava/pola siledžija, jedini bez vizne liberalizacije, bez članstva u međunarodnim organizacijama, zatvarajući oči jedni pred drugima u getu", izjavio je Keljmendi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš