Šengenska zona u opasnosti

BERLIN- NJemačka je danas saopštila da je Šengenska zona "u opasnosti" nakon što su nordijske države najavile nove kontrole na svojim granicama kako bi smanjile priliv izbjeglica.

Šengenska zona u opasnosti

"Sloboda kretanja je veoma važan princip i jedan od najvećih dostignuća EU. Šengen je veoma važan, ali je u opasnosti", rekao je danas portparol njemačke Vlade Martin Šajfer. 

Danska je najavila da će uvesti provjere na granici sa NJemačkoj. Švedska je uvela kontrole na svojoj granici sa Danskom. 

Tokom prošle sedmice Norveška, koja nije članica EU, ali je u Šengenskoj zoni, najavila je da će početi da vraća izbjeglice koje nemaju vize, a dolaze iz drugih članica bezviznog režima, posebno Švedske. 

Šajfer je naglasio da je od "ključne važnosti da se u Evropi pronađe zajedničko rješenje za najtežu izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata, te da EU sada pažnju mora da usmjeri na obezbjeđenje spoljnih granica". 

Od danas svi putnici koji dolaze u Švedsku iz Danske preko mosta i kroz tunel vozom, autobusom i trajektom, prije nego što pređu granicu, moraće da pokažu dokumenta sa slikom. 

Danski premijer Lars Loke Rasmusen je u svom novogodišnjem govoru upozorio da bi njegova Vlada mogla biti primorana da uvede kontrolu na granici sa NJemačkom. On je ocijenio da bi ta odluka mogla stvoriti poteškoće i probleme brojnim ljudima koji svakodnevno putuju između dvije zemlje. 

Putnici su upozoreni da očekuju duge redove i kašnjenja jer su regulative o provjerama stupile na snagu u ponoć sa danske strane mosta i tunela "Oresund", kuda je u Švedsku stigao veliki broj izbjeglica i migranata. 

Cilj mjera je da se spriječi ulazak migranata bez dokumenata u Švedsku koja je saopštila da se više ne može izboriti sa prevelikim prilivom, javlja AFP. 

Privremena ograda već je postavlja na aerodromu "Kastrup" u Kopenhagunu, gdje će vozovi biti zaustavljani radi obaveznih kontrola. 

Ovo je prvi put da su ponovo uspostavljene kontrole na granicama između nordijskih zemalja, nakon više od pola vijeka. 

Nekoliko ostalih članica evropskog bloka, uključujući NJemačku, Austriju i Francusku, takođe su ponovo uspostavili granične kontrole zbog prevelikog priliva izbjeglica. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš