Sedam evropskih zemalja već primjenjuje privremene granične kontrole

Sedam evropskih zemalja već primjenjuje privremene granične kontrole duž unutrašnje granice Šengena, a radi suzbijanja priliva imigranata, rekla je danas portparol Evropske komisije Nataša Berto.

Sedam evropskih zemalja već primjenjuje privremene granične kontrole

"Trenutno imamo tri zemlje koje su već uvele kontrole u skladu sa članom 25. Šengenskog zakona o granicama, a to su Norveška, Švedska i Danska. Zatim, imamo još četiri dodatne zemlje koje trenutno preduzimaju granične kontrole u skladu sa članom 24, a to su Austrija, NJemačka, Francuska i Malta ", rekla je ona na konferenciji za novinare. 

Šengenski sporazum ukida unutrašnje granice omogućavajući kretanje bez pasoša, između strana u ugovoru. Sporazum predviđa privremeno zatvaranja unutrašnjih granica u slučaju opasnosti po nacionalnu bezbjednost, prenosi "Sputnjik". 

Evropske države još nastoje da pronađu optimalno rješenje za masovnu izbjegličku krizu, gdje na stotine hiljada ljudi bježe iz zemalja pogođenih ratovima na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, te u u potrazi za sigurnošću traže utočište u Evropi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš