Savet bezbednosti UN o Kosovu

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je razmatran redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu Unmika i o situaciji na Kosovu.

U izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila ove godine Ban Ki-mun je izrazio zabrinutost zbog spore primene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine u poslednjih godinu dana. Takođe, on je ocenio da na Kosovu još puno toga treba uraditi na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbeđivanju zaštite manjinskih prava, kao i na tome da se olakša povratak raseljenih, podrže njihova imovinska prava i zaštiti verska tradicija.

Izveštaj je predstavio šef Unimka Zahir Tanin.

Reakcije na izveštaj i stav Srbije prvo je izneo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da zbog nedostatka političke volje i krize institucija u Prištini, još uvek nisu ispoštovane ključne odredbe Briselskog sporazuma koje se odnose na formiranje i funkcionisanje ZSO. Dačić je govorio o ugroženosti kulturnog i verskog nasleđa i povratnika.

„Održiv povratak je ostvarilo svega njih 1,9 %. Zato bih ponovo zamolio specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Z. Tanina, kao što sam to već učinio prilikom mog poslednjeg obraćanja ovom Savetu, da objasni zašto se ova informacija ne iznosi u njegovim izveštajima i da li poražavajući podatak od 1,9 % treba prihvatiti kao gotovu činjenicu i s njom se pomiriti. Nasilje prema nealbanskim zajednicama, a posebno povratnicima, neminovno izaziva dodatnu bojazan potencijalnih povratnika u pogledu bezbednosne situacije. Nažalost, kod ovih slučajeva izostaje adekvatno reagovanje organa reda," rekao je Dačić. 

Kosovo je predstavljala ambasadorka u SAD-u Vljora Čitaku. Ona je istakla da su članstvo u FIFA, UEFA, stupanje na snagu SSP-a i preporuka EK o ukidanju viza veliki uspesi za Kosovo.

„Dok slavimo ova velika dostignuća i dok kosovari imaju mnogo razloga da budu ponosni ima porodica na Kosovu koje su još uvek u žalosti, za koje se rat još uvek nije završio. To su porodice nestalih. Ne možemo izgraditi mir i pomirenje skrivanjem istine. Istina mora biti rečena i prihvaćena,“ rekla je Čitaku.

„Kosovo želi dobre susedske odnose, Kosovo želi novo poglavlje u regionu. Ali to zahteva isti nivo posvećenosti svih strana. Međudržavni dijalog između Kosova i Srbije, koji se odvija uz posredovanje EU, nije sam sebi cilj ako ne uspe da normalizuje odnose među ljudima. U ime institucija Republike Kosova naglašavam da ćemo u skladu sa našim ustavom implementirati sve sporazume koje smo postigli sa Srbijom u Briselu,“ dodala je predstavnica Kosova.

Generalni sekretar UN-a je u izveštaju naveo i da nasilje u svakom obliku ostaje neprihvatljivo sredstvo izražavanja političkih stavova, a uz ovaj dokument je objavljen i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u istom periodu.

Predstavnik SAD na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primene briselske sporazume uključujući sporazum o ZSO založivši se takođe za prijem Kosova i Interpol i smanjenje budžeta Unmika.

Predstavnik Rusije na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu kazao je da Priština zanemaruje i pokušava da jednostrano promeni sporazum postignut sa Beogradom o Zajednici srpskih opština (ZSO), uz prećutnu dozvolu EU.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš