Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija održao vanrednu sednicu o krizi u Ukrajini

Večeras je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana vanredna sednica Saveta Bezbednosti o krizi u Ukrajini.

Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija održao vanrednu sednicu o krizi u Ukrajini

Sednica je sazvana na inicijativu EU, Velike Britanije, Irske, Meksika, Norveške, SAD, Ukrajine, Albanije i Francuske, a nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o nezavisnosti Donjbasa i Luganska.

Zamenica generalnog sekretara UN Rozmeri di Karlo rekla je na početku da su pregovori jedini put za prevazilaženje neslaganja između strana i dodala da  postoji velika opasnost od sukoba širokih razmera u Ukrajini i da se to mora sprečiti po svaku cenu, prenosi Sputnjik.

Di Karlo je rekla da UN žale zbog ove odluke i da ona može imati globalne posledice.

Amabsadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild nazvala je poteze Rusije "očiglednim napadom" na suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Prema njenim rečima, ruski predsednik je razbio Minske sporazume u paramparčad. 

"Ne verujemo da će se na tome zaustaviti“, rekla je ona i dodala da je nonsense nazivati ruske vojnike u Donbasu mirotvoricima.

"SAD u izjavi Putina o Ukrajini vide pretenzije na sve teritorije ruske imperije, ali sada nije 1919. godina", rekla je američka ambasadorka.

Kako je rekla Rusija pokušava da stvori izgovor za konflikt i to je alarmantno.

Tomas-Grinfild je rekla da Amerika i njeni saveznici ne nameravaju da raspoređuju nuklearno oružje u Ukrajini i da ga sama Ukrajina ne želi.

Predstavnik Francuske u SB UN Nikola de River je rekao da je Pariz posebno zabrinut zbog mogućnosti slanja ruskih mirovnjaka u Donbas i da bi to bio još jedan korak u pravcu kršenja teritorijalne celovitosti Ukrajine.

Ambasadorka Velike Britanije Barbara Vudvord rekla je da će priznanje DNR i LNR od strane Rusije imati surove i dalekosežne posledice.

Ambasador Kine Žang Džun istakao je da u Pekingu smatraju da sve strane treba da pokažu uzdržanost od akcija koje bi vodile eskalaciji.

"Aktuelna situacija u Ukrajini je rezultat mnogih složenih faktora... Smatramo da sve strane moraju da rešavaju međunarodne sporove mirnim putem u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN", rekao je kineski ambasador Žang Džun.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je da je od ključnog značaja usredsrediti se na to kako izbeći rat i primorati Kijev da prekine napade na LNR i DNR.

Kijev, na čelu sa Vladimirom Zelenskim, vratio se ratnoj retorici i učino je sve da uništi Minske sporazume, istakao je on.

Donbas se nalazi na pragu nove ukrajinske vojne avanture kao što je to bilo 2014-2015. godine. Moskva to ne može da dozvoli i zato je doneta odluka o priznavanju DNR i LNR.

"Rusija je otvorena za dijalog ali da neće dopustiti novi masakr u Donbasu", upozorio je Nebenzja i dodao da Zapad bez ustručavanja "pumpa" Ukrajinu naoružanjem i prebacuje instruktore.

Dodao je da Zapad mora da obuzda militarističke planove Kijeva.

"Pozivam kolege da ostave emocije po strani i da ne otežavaju dodatno situaciju. Niko izuzev vas ne može da obuzda militarističke planove Kijeva i primora ga da prekine napade i provokacije protiv DNR i LNR, koji u novim uslovima mogu imati posebno opasne posledice", istakao je Nebenzja.

Ukrajinski ambasador Sergej Kislica rekao je da Ukrajina traži od Rusije da povuče odluku o priznanju nezavisnosti DNR i LNR i insistira na tome da se Moskva vrati za pregovarački sto u cilju regulisanja konflikta u Ukrajini.

"Osuđujemo nalog o raspoređivanju dodatnih okupacionih ruskih snaga na teritoriji Ukrajine", rekao je Kislica i istakao da se Kijev zalaže za rešavanje pitanja konflikta na bazi Minskih sporazuma.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo rešavanje problema Donbasa kroz primenu Minskih sporazuma o čemu je ovde govorio pre samo četiri dana zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, sedeći u fotelji predsedavajućeg i pozivajući se ma predsednika Putina. Tražimo da Rusija povuče odluku i vrati se pregovorima", rekao je on.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš