SAD negiraju da je Holbruk obećao da neće priznati Kosovo

Američki Stejt department odbacio je navode Srbije da je pokojni američki diplomata Ričard Holbruk pisao Miloševiću i obećao da Vašington neće priznati nezavisnost Kosova.

SAD negiraju da je Holbruk obećao da neće priznati Kosovo

Američki Stejt department negirao je navode Srbije da je 1998-99. Holbruk pisao Miloševiću i obećao mu da SAD “nikada neće priznati Kosovo”.

“Ovo jednostavno nije tačno. Ne postoji takvo pismo”, stoji u i-mejlu koji je BIRN dobio od Stejt departmenta.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je 15. avgusta za “Srpski telegraf” izjavio da je Holbruk poslao pismo u kojem obećava da SAD “nikada neće priznati nezavisnost Kosova”, a koje je kasnije nestalo odnosno ukradeno.

List citira Dačićeve reči da se Miloševićeva sekretarica “kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova”. On je optužio opozicione stranke u Srbiji da su ukrali taj dokument.

Za BIRN u svom odgovoru iz Stejt departmenta kažu kako je za SAD status Kosova kao nezavisne države jasan. “Sjedinjene Države i više od 100 drugih zemalja priznale su Kosovo”, navodi se u njihovom odgovoru.

“I Kosovo i Srbija se moraju fokusirati na budućnost. Trebaju udvostručiti napore kako bi kroz pregovore pod vodstvom EU radili na potpunoj normalizaciji odnosa, što bi imalo beneficije za stabilnost i sigurnost u regionu i pomoglo u pridruživanju ove dve zemlje EU”, pišu iz Stejt departmenta.

Dačić je takođe dodao da nijedna državna institucija ne poseduje originalni primerak Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Međutim, Stejt department i to osporava, potencirajući da je čitava star sa Dejtonskim sporazumom javno evidentirana.

“Srpski telegraf” je 17. avgusta objavio da je srpska policija pokrenula istragu o nestalim dokumentima, ali o tome BIRN nije mogao dobiti potvrdu.

Holbruk je preminuo 2010. godine. Zajedno sa švedskim diplomatom Karlom Biltom posredovao je u postizanju sporazuma kojim je okončan rat u BiH, koji je trajao od 1992 do 1995. Nakon završetka rata, tadašnji američki predsednik Bil Klinton ga je postavio za svog specijalnog izaslanika za Balkan, koji je vodio pregovore za rešavanje situacije na Kosovu tokom rata. On je 1999. godine otputovao u Beograd da preda Miloševiću konačni ultimatum Zapada pre početka NATO napada, nakon kojih je Srbija izgubila svoj uticaj na Kosovu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš