Rusi započeli invaziju: Napadaju gradove, Ukrajina im srušila pet aviona

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros najavio posebnu vojnu operaciju nakon čega su se začule eksplozije u blizini ukrajinskih gradova. Stanovnici su uplašeni, no Rusi poručuju da gađaju vojne mete. Pratite tekstualni prijenos uživo na Klix.ba.

Rusi započeli invaziju: Napadaju gradove, Ukrajina im srušila pet aviona

8:04 Veliki dio stanovnika Kijeva od jutros napušta grad, dok se drugi dio skriva u označenim skloništima i podrumima.

Na izlazu iz grada bilježe se velike gužve na putevima, a ispred bankomata stvaraju se veliki redovi s obzirom na to da svi u ovom trenutku žele imati sa sobom gotovinu.

7:51 Rusija i Ukrajina zatvorile su dio zračnog prostora za civilno zrakoplovstvo, saopćili su regulatori aviosaobraćaja dviju zemalja.

Zrakoplovna zona u Rostovu bit će zatvorena do 2. marta, a ukrajinske vlasti saopštile su da je zatvoren zračni prostor za civilne avione te da će izvijestiti o drugačijem ukoliko dođe do promjene i prestanka opasnosti.

7:41 CNN uživo prenosi snimke tenkova i drugih oklopnih vozila kako ulaze u Ukrajinu preko graničnog prijelaza s Bjelorusijom. Riječ je o prijelazu Senkivk, a vozila su snimljenja jutros oko 7:00 sati po lokalnom vremenu.

Nije jasno da li je riječ samo u ruskim snagama koje ulaze preko bjeloruske granice ili su s njima i bjeloruski vojnici.

Ruski tenkovi snimljeni su i kako ulaze s Krima.7:33 Nakon što je Rusija napala Ukrajinu jutros telefonom su razgovarali predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

On je napad okarakterisao kao "ničim izazvan" i "neopravdan", a najavio je da će SAD i saveznici uvesti nove oštre sankcije Rusiji.

7:11 Novinska agencija Reuters objavila je da je ukrajinska vojska srušila pet ruskih aviona i jedan helikopter u regiji Lugansk.

Ukrajina inače sve vrijeme uzvraća vatru, naveli su to iz granične službe.

"Ukrajinske oružane snage zajedno s nacionalnom gardom pucaju na neprijatelja ovisno o situaciji na granici", rekli su oni.

7:08 U Harkovu je gradonačelnik drugog po veličini grada u Ukrajini pozvao građane da ne izlaze iz kuća jer se širom zemlje bilježe eksplozije i detonacije.

7:02 Dio Luganska koji je pod kontrolom Ukrajine je najavio opću evakuaciju u četvrtak ujutru zbog ruskog napada.

"Preporučujemo stanovnicima regije Lugansk da odmah napuste regiju", rekao je čelnik Luganske regionalne državne uprave Serhiy Haiday.

"Vlasnici vozila trebali bi se sami kretati u smjeru rijeke Dnjepar", instrukcija je.

Organizira se evakuacija vozom za one koji ne mogu samostalno otići, dodao je, usmjeravajući ljude na željezničke stanice Lysychansk, Rubizhne i Svatovo.

6:53 Ukrajinska državna granična služba je objavila da je napadnuta jutros i to preko više granica. Oni navode da su ih napali Rusi uz pomoć Bjelorusije s područja te države, kao i sa svoje teritorije te s Krima.

Dodaje se kako se napadi izvode u regijama Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Žitomir, što su područja na istočnoj i sjevernoj granici Ukrajine.

6:48 Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom u četvrtak, javila je to bjeloruska državna novinska agencija Belta.

"Danas oko 5 sati ujutro održan je telefonski razgovor predsjednika Bjelorusije i Rusije tokom kojeg je Vladimir Putin informirao bjeloruskog kolegu o situaciji na granici s Ukrajinom i u Donbasu", saopćeno je.

CNN je inače svjedočio, putem videoprijenosa uživo, da vojnici na vrhu kolone vojnih vozila ulaze u Ukrajinu s graničnog prijelaza s Bjelorusijom.

6:35 Sirene za zračni napad su se oglasile i u Kijevu, a Ukrajinci objavljuju izvještaje o eksplozijama i napadima na borbene avione koji se nalaze u luci izvan grada.

Novinari CNN-a navode da su čuli eksplozije s istoka, u smjeru međunarodnog gradskog aerodroma. O istom izvještavaju i korisnici društvenih mreža.

Mjesta na kojima su se čule eksplozije jutros

Mjesta na kojima su se čule eksplozije jutros

Ruske snage su u četvrtak ispalile nekoliko projektila na ukrajinske gradove i iskrcale su vojnike na njenu južnu obalu nakon što je Vladimir Putin odobrio, kako je to nazvao, "posebnu vojnu operaciju".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je potvrdio izvještaje o ratnim napadima u zemlji. On je rekao da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i granične straže.

On je jutros pozvao svoje Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu da proglasi vanredno stanje u zemlji. Očekuje se da će Vijeće održati hitnu sjednicu na kojoj će o tome biti odlučeno.Rusko ministarstvo vanjskih poslova negira izvještaje koji govore da napadaju gradove te ističu da je riječ o "gađanju bojne infrastrukture, protivzračne odbrane i zračnih snaga s visokopreciznim oružjem".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je jutros tvitao da je "Putin upravo započeo invaziju na Ukrajinu punog razmjera. Mirni ukrajinski gradovi su pod opsadom".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš