Rohani: Nova stranica u odnosima Irana i sveta

Iranski predsednik Hasan Rohani danas je pozdravio "otvaranje nove stranice" u odnosima Irana i sveta, dan pošto je EU Teheranu ukinula sankcije.

Rohani: Nova stranica u odnosima Irana i sveta

U skladu s nuklearnim sporazumom, postignutim pre šest meseci, EU je ukinula sankcije Iranu, pošto je Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Teheran ispunio svoje obaveze, objavili su sinoć evropski zvaničnici posle sastanka u Beču.

"Mi Iranci pružamo ruku svetu, u znak mira, i otvaramo novu stranicu u odnosima sa svetom", rekao je Rohani u obraćanju naciji.

On je kazao da postignuti dogovor nije protiv interesa bilo koje zemlje.

"Prijatelji Irana su zadovoljni i njegovi neprijatelji ne treba da budu zabrinuti. Iran nije pretnja za bilo koju zemlju", rekao je Rohani.

Iran i šest svetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka - postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji. Nuklearni stručnjaci su 14. januara uklonili jezgro iranskog postrojenja Arak, jedinog sa reaktorom s teškom vodom, u okviru sporazuma koji je Teheran postigao sa svetskim silama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš