Pogledajte šta pišu svjetski mediji o presudi Karadžiću…

Svjetski i regionalni mediji prenijeli su vijest o presudi koju je Haški tribunal izrekao danas Radovanu Karadžiću fokusirajući se najviše na dio u kojem je osuđen za genocid u Srebrenici.

Pogledajte šta pišu svjetski mediji o presudi Karadžiću…
BBC je kao Breaking News objavio vijest pod nazivom "Karadžić zatvoren zbog genocida u bosanskoj Srebrenici". BBC između ostalog piše kako je Karadžić najviša politička figura koja je osuđena za nasilni kolaps Jugoslavije.

"Njegov slučaj smatra se najvažnijim suđenjem za ratne zločine od Drugog svjetskog rata", piše BBC.

Francuski Liberation piše "Radovan Karadžić kriv za genocid, osuđen na 40 godina zatvora". tekstu reporterka navodi kako "on kao da nije razumio da je bio uzrok najgorih zločina počinjenih u Evropi u 20. stoljeću jer je mirno sjedio na optuženičkoj klupi". Podsjetili su na njegovu haldnokrvnost uoči presude kazavši kako je rekao da "ironično to što je očekivao da će biti oslobođen".

Njemački Spiegel govori u uvodnom djelu naglašava kako je Karadžić glavna odgovorna osoba za masakr u Srebrenici i da je kriv za genocid.

"Bio je to najgori zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata", piše Spiegel.

The New York Times napisao je dugi tekst s naslovom "Radovan Karadžić, bosanski Srbin, dobio 40 godina za genocid i ratne zločine".

"Međunarodni krivični sud UN-a za bivšu Jugoslaviju osudio je gospodina Karadžića za genocid u Srebrenici u kojem je namjera bila da ubije svako radno sposobnog muškarca i sistemski uništi muslimansku zajednicu na tom području. Tijela su bačena u masovne grobnice", piše NWT.

Ruski Russia Today prenio je detalje presude s naglaskom na genocidu, ako i britanski The Guardian.

"Sedamdestogodišnjak, koji se izjasnio da nije kriv i insistirao je da su njegova djela bila usmjerena na zaštitu Srba tokom konflikta, suočio se sa 11 optužbi, među kojima su dvije za genocid. Tužilaštvo je reklo da je Karadžić, politički lider i komandant srpskih snaga u Bosni, odgovoran za najgora brutalna djela tokom rata, uključujući 44-mjesečnu smrtonosnu opsadu Sarajeva i masakr više od 8.000 bosanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici", piše The Guardian.

Američki CNN je također objavio ovu vijest kao Breaking News. Vijest je popraćena brojnim tekstovima i reportažama sa snimcima iz rata u BiH, opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš