Pogledajte kako je Erdogan upitao članice UN-a da pokažu gdje su granice Izraela

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da međunarodna zajednica gubi sposobnost pronalaženja trajnih rješenja za izazove poput terorizma, gladi, bijede i klimatskih promjena

Pogledajte kako je Erdogan upitao članice UN-a da pokažu gdje su granice Izraela

“Ne možemo sudbinu čovječanstva prepustiti nekolicini zemalja. Još jednom naglašavam da je svijet veći od pet”, rekao je Erdogan u obraćanju na 74. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Moramo odmah provesti temeljite reforme u Vijeću sigurnosti UN-a u skladu s pravdom i jednakošću”, dodao je.
Predsjednik Erdogan se posebno osvrnuo na politiku Izraela, odnosno na nasilje nad Palestincima.

“Prevladava nepravda u Palestini. Slike nevine žene koju su na ulici ubili izraelski vojnici mora probuditi svačiju savjest. Kakva je uloga i smisao UN-a ako ne uspijeva provoditi vlastite rezolucije protiv Izraela”, kazao je Erdogan.

Erdogan je izvadio mapu Palestine pokazao kako je Izrael proteklih decenija otimao zemlju od Palestinaca. On je na zanimljiv način upitao članice UN-a da mu pokažu gdje je Izrael bio 1947. godine i gdje je danas.

“Gdje su granice države Izrael? Jesu li to granica iz 1947., granice iz 1967. ili postoje neke druge granice koje trebamo znati”, pitao je Erdogan, aludirajući na plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za širenje izraelskog suvereniteta na naselja Zapadne obale.

“Rješenje je uspostava nezavisne Palestine s granicama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Erdogan.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš