Pariz: Samit EU-Zapadni Balkan

Konferencija o Zapadnom Balkanu, čiji je cilj približavanje zemalja ovog regiona Evropskoj uniji kroz jačanje regionalne saradnje u vidu konkretnih inicijativa, počinje u ponedeljak u Parizu.

Pariz: Samit EU-Zapadni Balkan

Pored premijera Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, učestvuju šefovi država i vlada zemlje domaćina, Francuske, zatim Nemačke, Italije, Austrije, kao i najviši zvaničnici Evropske unije.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske, zemlje domaćina, navelo je da je "regionalna saradnja suštinski sastavni deo približavanja zapadnobalkanskih zemalja EU i ključni činilac njihove stabilnosti i boljitka".

Izgradnja povezujuće transportne i energetske infrastrukture i programi za mlade na Zapadnom Balkanu su ključne teme susreta u Parizu zapadnobalkanskih i lidera Evropske unije.

Ovaj samit će, kako je najavilo francusko ministarstvo spoljnih poslova, predstavljati i “okvir za razmatranje izazova sa kojima moraju da se suoče zemlje Balkana i Evropska unija, posebno u sklopu izbegličke krize, ali i bitke protiv terorizma".

Konferencija u Parizu o Zapadnom Balkanu se održava u okviru Berlinskog procesa, treći put nakon Berlina i Beča, a neposredno nakon Bregzita.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je pre tri godine takozvani Berlinski proces sa ciljem podsticanja zemalja zapadnog Balkana na saradnju i njihovom približavanju EU.

Uoči samita, Merkel je izjavila da je cilj Konferencije o Zapadnom Balkanu da se pospeši približavanje zemalja tog regiona EU i na praktičan način osnaže stabilnost i mir u regionu.

“Za zemlje Zapadnog Balkana je izuzetno značajno da se još jednom ponovi poruka da EU neće biti zaokružena dok zemlje Zapadnog Balkana ne postanu punopravne članice”, kaže za RSE direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Pitanje ekonomije je verovatno jedno od onih koje će predstavljati najveću prepreku punoj integraciji Zapadnog Balkana u okvire EU, kaže Joksimović i napominje da je inicijativa nemačke kancelarke išla u pravcu toga da se zemljama regiona pomogne upravo u ekonomskom smislu kako bi pronašle brži put ka evropskim integracijama.

“S druge strane, infrastrukturni projekti su nešto što povezuje zemlje regiona, a koji i dalje nisu zaživeli u punom kapacitetu kako bi se kretanje unutar regiona odvijalo nesmetano”, kaže ona.

Takođe ukazuje da je pitanje regionalne saradnje i dalje ključno ne samo za proces integracije nego za proces pomirenja i normalizacije odnosa u punom kapacitetu unutar samog regiona.

“U tom kontekstu treba očekivati i da će se razgovarati o načinu na koji će dalji proces saradnje u regionu teći nesmetano”, smatra Joksimović.

Isa Mustafa putuje u Pariz bez Tačija

Premijer Kosova Isa Mustafa boraviće u Parizu na trećem samitu lidera Zapadnog Balkana u sklopu berlinske inicijative.

Ovo je za Tribuna Channel potvrdio Sokolj Havoli, savetnik premijera Mustafe.

Premijer Mustafa će na samitu biti bez predsednika Kosova Hašima Tačija a to je potvrdio savetnik predsednika Ardian Arifaj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš