Otkriveno ko je kupio najskuplju sliku na svetu vrednu 380 miliona evra koju je naslikao Leonardo Da Vinči (FOTO)

Slika "Salvator Mundi", što na latinskom jeziku znači "Spasitelj sveta", jedna je od skoro 20 slika Da Vinčija za koje se zna da postoje i jedina koja se nalazi u privatnom vlasništvu

Otkriveno ko je kupio najskuplju sliku na svetu vrednu 380 miliona evra koju je naslikao Leonardo Da Vinči (FOTO)

Misteriozni kupac slike "Spasitelj sveta" Leonarda Da Vinčija, koja je prodata za rekordnih 380 miliona evra i time postala najskuplja slika na svetu, je saudijski princ Bader bin Abdulah bin Muhamed bin Farhan al-Saud.

Najskuplja slika na svetu: Delo Leonarda da Vinčija prodato za rekordnih 380 miliona evra!

Do sada ovaj princ, dalji pripadnik kraljevske porodice, nije poznat kao kolekcionar slika i drugih umetničkih dela, a takođe se ne zna ništa o njegovom bogatstvu, piše "Njujork Tajms".  

Foto: Tanjug/AP

Kupovina ovog umetničkog dela, koje nije islamsko jer se na njoj nalazi Isus Hrist, dolazi u vreme kada predstavnici Saudijske elite, među kojima je i mladi princ, pokušavaju da se sakriju od optužbi za korupciju.

Takođe, saudijski princ mogao bi da izazove gnev kod svojih sunarodnika jer je dao toliki sumu novca za hrišćansku sliku.

Foto: Tanjug/AP

Bader bin Abdulah bin Muhamed bin Farhan al-Saud postavljen je na rukovodeća mesta u Saudijskoj Arabiji, uključujući i glavni odbor energetske kompanije Energy Holding International. Takođe je zadužen za uvođenje optičke mreže u zemlju.

Slika "Salvator Mundi", što na latinskom jeziku znači "Spasitelj sveta", jedna je od skoro 20 slika Da Vinčija za koje se zna da postoje i jedina koja se nalazi u privatnom vlasništvu. Ovo umetničko delo je prodala aukcijska kuća Kristi koja nije odmah saopštila ime kupca, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Garantovana cena slike "Salvator Mundi" na aukcji je bila najmanje 85 miliona evra, a licitacija je otvorena sa 75 miliona dolara (63.661.828, evra) i trajala je 19 minuta.

Slika visoka 66 centimetara datira otprilike iz 1500. godine, a na njoj se nalazi Isusa Hrist obučen u renesansnom stilu, koji svojom podignutom desnom rukom blagosilja, dok levom drži kristalni šar.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš