Razočaranje za građane Kosova

Odloženo ukidanje viza do jeseni

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo biće odložena za jesen, piše Zeri.

Odloženo ukidanje viza do jeseni

I odluka za Tursku je suspendovana. Izvori lista Zeri iz Brisela navode da će sledeće nedelje biti odlučivano samo za Gruziju.

Ipak, iz kosovskog Ministarstva za evropske integracije ističu da je najbitnije da je Evropska komisija odlučila da stavi Kosovo na belu šengen listu.

„Evropski parlament treba da razmatra predlog Evropske kancelarije za ukidanje viza Kosovu. Evropski parlament je postavio izvestioca za vize za Kosovo pre nego što će se ovo pitanje naći pred Savetom EU. Tako da proces vizne liberalizacije prolazi kroz završnu fazu u institucijama EU, i to je ono što je bitno. Vize će biti ukinute kada institucije EU završe ovu proceduru“, navode iz ministarstva.

Arben Gaši, član skupštinskog odbora za evropske integracije, kaže da do vizne liberalizacije može da dođe za mesec dana, ali da to može biti odloženo ukoliko nema političke volje unutar EU. Gaši je pozvao Vladu da radi više na pridobijanju skeptičnih država, kao što su Francuska, Belgija, Austrija i neke nordijske zemlje, kako bi podržale viznu liberalizaciju.

Takođe, Time Kadrija, članica odbora iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, veruje da je moguće da ovo pitanje sačeka jesen. Ipak, ona se nada da neće biti ponovnih odlaganja nakon jeseni kako bi građani Kosova mogli slobodno da putuju u januaru 2017. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš