Njemačka sa zakonom imigracije: Traže se kvalifikovani radnici

Njemačka vlada ove godine će predstaviti zakon o imigraciji. Oko toga složile su se stranke u vladajućoj koaliciji. Ali sadržaj tog zakona još uvijek je nejasan.

Njemačka sa zakonom imigracije: Traže se kvalifikovani radnici

Preko 50 različitih dozvola za boravak u Njemačkoj priznaje njemačko zakonodavstvo. Neke od njih su vize za umjetnike, ograničena dozvola boravka, neograničena dozvola boravka, Plava karta Evropske unije za visoko kvalifikovane radnike i tako dalje. Pored toga, postoji mnogo pravila i uredbi u cijelom njemačkom zakonodavstvu. Poseban zakon o imigraciji trenutno nedostaje u Njemačkoj.

Inače, tema o zakonu o imigraciji raspravljala se i ranije u toj državi.

Kako god, u oktobru, ministar unutrašnjih poslova, Seehofer predstaviće nešto što može izgledati kao zakon o imigraciji. Kakav će biti njegov sadržaj, trenutno je nejasno. Partija SDP je predstavila prije parlamentarnih izbora koncept, koji je znatno orijentisan kanadskom modelu: svake godine da se dozvoli određenom broju migrantima imigracija u Njemačkoj. Oni će biti odabrani na osnovu sistema, koji će davati bodove za obrazovanje, profesionalno iskustvo, poznavanje njemačkog jezika i rođaka u Njemačkoj. Jedan od draftera koncepta je poslanik SDP-a Karamba Diaby.

Diaby je za Deutsche Welle objasnio: “Sa zakonom o imigraciji želimo voditi računa o transparentnosti i pokazati da na osnovu kojih kriterijuma možete raditi i živjeti u Njemačkoj.” Prema tom modelu, teoretski bi bilo moguće imigrirati u Njemačkoj bez ponude za određeni posao.

To je takođe jedan od razloga zašto političari sindikata odbacuju model. “Pitanje migracije mora biti jasne”, rekao je Armin Schuster, portparol CDU-a u odbor za unutrašnje poslove. “Imigracija u Njemačku se vrši kroz pristup tržištu rada”. Drugim riječima: bez konkretnog posla ništa nije učinjeno”.

Međutim, taj model, prema pisanju DW-a, omogućio bi imigraciju, ne samo visoko kvalifikovanim ljudima, kao na primjer, jakim informatičarima iz Indije, već i onih čija je profesija tražena.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš