Nemačka protiv odluke Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu

Nemačka vlada čestitala je Kosovu na priznanju od strane Izraela, ali je istovremeno ukazala da se ne slaže sa odlukom o uspostavljanju kosovske ambasade u Jerusalimu, prenosi Zeri.

Nemačka protiv odluke Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu

"Nemačka vlada čestita Kosovu na priznanju od strane Izraela. Istovremeno vam skrećemo pažnju na jedinstveni stav Evropske unije u vezi sa glavnim gradom Izraela i zbog toga se sve ambasade EU nalaze u Tel Avivu“, kaže se u odgovoru vlade iz Berlina.

Pre nedelju dana, samo dan nakon potpisivanja uzajamnog priznanja između Kosova i Izraela, portparol Evropske unije rekao je da otvaranje kosovske diplomatske misije u Jerusalimu nije u skladu sa težnjama Kosova ka EU integraciji.

Zeri podseća da od 27 država članica, pet ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Faruk Ajeti iz austrijskog Instituta za međunarodne odnose u Beču naglašava da bi države koje teže članstvu u EU svoju spoljnu politiku morale da usklade sa politikom Brisela.

Ali, prema njegovim rečima, Evropa pokazuje dvostruke standarde prema Kosovu, jer mala država ne može imati veliki uticaj na međunarodnoj sceni.

Priznanje Kosova i Izraela proisteklo je iz obaveza koje su potpisane u okviru Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući 4. septembra 2020.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš