Istok Halepa: Leševi na ulicama, glad i opsada

Velikom broju zatočenih stanovnika, koji su bili primorani pobjeći na teritoriju sirijskog režima, gubi se svaki trag.

Zatočeni stanovnici ne mogu pronaći sklonište od granatiranja

Dopisnik agencije France-Presse zabilježio je prizore ubijanja i razaranja na istoku Halepa, gdje se leševi poginulih nalaze posvuda po ulicama usljed neprestanog bombardiranja, koje izvode snage sirijskog režima. U isto vrijeme stanovnici koji su ostali u gradu bore se da prežive u ratom opustošenom okruženju bez bolnica, goriva i hrane.

Dopisnik ove agencije kaže da su granate padale poput "kiše" po ulicama južnog sektora istočnih naselja Halepa, ubijajući nasumice svakog ko se tu zatekao i ko se nije uspio sakriti. 

Nasumično ispaljena granata pala je na jedan trotoar, gdje je teško ranjena desetogodišnja djevojčica. Ruka joj je otkinuta na licu mjesta, a glava ranjena gelerima. Srušila se na tlo bez svijesti, dok su joj glava i cijelo tijelo bili prekriveni krvlju. 

Volonteri civilne zaštite "Bijeli šljemovi" nemaju dovoljno kapaciteta da požure s pružanjem pomoći svim ranjenima. Zato su stanovnici bili prinuđeni preuzeti na sebe ulogu bolničara i pomagati unesrećenima primitivnim sredstvima koja su im bila na raspolaganju. Mladići iz naselja uspjeli su prenijeti ranjenu djevojčicu na biciklu. Nažalost, morali su obavijestiti njenu porodicu da je djevojčica podlegla od posljedica ranjavanja.  

U poluuništenim naseljima, bez električne energije, vode i interneta, zatočeni stanovnici nisu u stanju pronaći sklonište od žestokog granatiranja. Hiljade osoba koje su bile primorane pobjeći na teritorije pod kontrolom sirijskog režima također su bile izložene granatiranju prilikom pokušaja da pređu na drugu stranu. Velikom broju njih gubi se svaki trag jer su ih vladine snage transportirale na nepoznatu lokaciju.  

Prizori smrti

 

U deset posljednjih dana viđene su desetine leševa razbacanih po devastiranim ulicama između porušenih zgrada. Mnoge žrtve ne mogu se ni dostojanstveno sahraniti jer granatiranje neprekidno traje.   

U četvrti Al-Shaar ljudi se teško mogu kretati i pobjeći. Pojedini stanovnici, noseći u rukama nešto ličnih stvari, u žurbi kažu da je prebacivanje u četvrt Al-Sakhur, koji se nalazi pod kontrolom snaga sirijskog režima, postalo nemoguće u posljednje vrijeme.

Media Centar Halep, koji pripada opozicionim snagama, objavio je nedavno videosnimak na kojem se vide leševi i dijelovi ljudskih tijela posvuda po ulicama uz strašnu vrisku djece. Na snimku se vidi i mladić koji plače pored dvije poginule osobe, od kojih je jedna njegova majka.    

Otac čije je dijete poginulo, klečeći nedaleko od tijela, govori: "Mi ćemo izaći zbog nepravde, zračnih udara i nedostatka hrane", a zatim prekriva tijela poginulih plastičnim prekrivačima narandžaste boje, koje je dobio od medicinskog osoblja na mjestu stradanja.

Izvor: (Al Jazeera )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš