Gdje se vode borbe u Ukrajini: Ruska vojska najviše napreduje na jugu, najveći otpor na istoku

Teritorija Ukrajine već treći dan se nalazi pod invazijom ruske vojske, a u ovim trenucima pored sukoba u i oko glavnog grada Kijeva, velike borbe se vode i u drugim dijelovima države.

Gdje se vode borbe u Ukrajini: Ruska vojska najviše napreduje na jugu, najveći otpor na istoku

Prema onome što se može primijeti, ruska vojska i dalje nije odustala od invazije na Ukrajinu iz nekoliko pravaca, ali očigledno je kako u određenim dijelovima napreduju brže, dok u nekim dijelovima države ukrajinske jedinice pružaju izuzetno jak otpor.

Trenutne informacije pokazuju kako Rusija najveći napredak ostvaruje na tzv. južnom frontu gdje je invazija započela s područja Krima.

Od ovog anektiranog dijela, ruska vojska je napredovala u dva pravca i to prema gradu Hersonu u čijoj se okolini i dalje vode velike borbe. Ipak, uprkos napretku prema jugozapadnim dijelovima ukrajinske teritorije, snimci s terena pokazuju kako je ruska vojska pretrpjela velike gubitke te da je brojna oprema uništena. S druge strane, ruska vojska na jugu države pokušava osvojiti ukrajinske gradove na jugoistočnom dijelu zemlje. Za sada, ruske trupe tvrde kako su ušli u grad Meritopolj, a velike borbe između ukrajinskih i ruskih vojnika vode se oko grada Tokmaka.

Također, već od ranije, ruske i ukrajinske trupe borbe vode i nedaleko od grada Mariupolja koji se smatra strateškim gradom na Azovskom moru. Ujedno, ovaj grad ruske trupe pokušavale su u više navrata zauzeti od početka sukoba u Ukrajini, ali bezuspješno.

Na istočnom dijelu Ukrajine, tačnije na području samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk koje je Ruska Federacija nedavno priznala, ruske trupe nailaze na jak otpor ukrajinskih snaga koje se nalaze na sjevernom dijelu ovih istočnoukrajinskih regija. Uslijed sukoba, na ovom dijelu teritorije ujedno se bilježe i najveće štete na civilnim objektima.

Također, ruske snage na ovom području su saopćile kako su preuzele kontrolu nad mjestom Stanica Luganska koje je udaljeno nedaleko od najvećeg grada Luganska koji je od ranije pod kontrolom separatističkih snaga. S druge strane, Služba sigurnosti Ukrajine prije dva sata je saopćila kako su dobili informacije kako se na području Donjecka ruskoj vojsci i paravojnim formacijama dijele gas maske te da postoji mogućnost "diverzije" za koju bi se optužili ukrajinski vojnici.

"Izjavljujemo da za razliku od ruskih okupatora, Ukrajina se ne služi takvim metodama. Pozivamo naše građane na privremeno okupiranoj teritoriji na oprez", saopćeno je.

Kada je riječ o istoku države, grad oko kojeg se također vode borbe je Harkov. Međutim, za sada, prema informacijama medija, ukrajinska vojska na ovom dijelu teritorije i dalje drži kontrolu u gradu.

Međutim, baš kao i u Donjecku i Lugansku, Harkov je jedan od gradova gdje se trenutno bilježe velike štete na civilnim objektima uslijed granatiranja.

Osim Harkova, južnih dijelova zemlje, samoproglašenih republika, te glavnog grada Kijeva, velike borbe između ukrajinskih i ruskih vojnika vode se oko grada Černihiva koji se nalazi nedaleko od Kijeva, a nad kojim ruske trupe pokušavaju uspostaviti kontrolu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš