EU se oglasila: Sve strane da poštuju odluku o ZSO

EU je "primila na znanje stav kosovskog ustavnog suda da treba formirati ZSO, saglasno Sporazumu Beograda i Prištine.

EU se oglasila: Sve strane da poštuju odluku o ZSO

Evropska unija je naglasila da "očekuje da sve strane poštuju tu odluku".

Taj stav EU je agenciji Beta prenela Maja Kocijančič, portparolka visoke evropske predstavnice Federike Mogerini, koja je navela da se, saglasno tome, "u najbržem roku može usvojiti zakonski akt vlade Kosova kojim se sprovodi Sporazum i Statut" Zajednice srpskih opština koji iz toga proizlazi.

Maja Kocijančič je Beti takođe izjavila da se sledeći susret na visokom nivou Beograd-Priština u okviru dijaloga očekuje "početkom 2016". 

Portparolka visoke predstavnice EU je naglasila da "dve strane raspravljaju o primeni pitanja u okviru dijaloga i normalizacije odnosa i saglasne su da se ide napred u rešavanju svih pitanja". 

"Stoga se očekuje", podvukla je Maja Kocijančič, "da će dve strane razmotriti u kojoj se meri primenjuje Briselski sporazum i sporazum iz avgusta" o načelima za izradu statuta ZSO. 

Portparolka Kocijančič je precizirala da su EU i Evropska služba za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, "primili na znanje odluku Ustavnog suda Kosova u pogledu ocene načela za ustanovljenje Udruženja/Zajednice opština sa srpskom većinom". 

"Ustavni sud je zauzeo stav", kako je istaknuto, "da Udruženje/Zajednica opština sa srpskom većinom treba formirati, kako je to određeno Prvim sporazumom, u saglasnosti s Ustavom (Kosova)". 

"Mi očekujemo da sve strane poštuju tu odluku, tako da se što je brže moguće usvoji zakonski akt vlade Kosova o primeni tog Sporazuma i iz njega proizlazećeg Statuta" ZSO, prenela je Maja Kocijančič stav EU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš