Erdogan, smrtnu kaznu imaju i SAD, Rusija, Kina, gdje je onda problem

Erdogan, govoreći o zahtjevima za smrtnu kaznu turski predsjednik je rekao "ukoliko parlament donese takvu odluku ja ću je odobriti."

 Erdogan, smrtnu kaznu imaju i SAD, Rusija, Kina, gdje je onda problem
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će u srijedu biti saopćena veoma važna odluka u vezi sa procesuiranjem učesnika puča od petka navečer.

“U srijedu ćemo saopštiti veoma važnu olduku. Najprije će biti održan sastanak MKG- Nacionalnog vijeća za sigurnost, a potom i Vijeća ministara. Nakon te dvije sjednice saopštićemo veoma važnu olduku”, rekao je predsjednik turske u videoporuci građanima okupljenim na ulicama i trgovima širom Turske.

Erdogan, govoreći o zahtjevima za smrtnu kaznu turski predsjednik je rekao “ukoliko parlament donese takvu odluku ja ću je odobriti.”

“Ne možete ostaviti po strani zahtjeve naroda. Ukoliko narod to traži, to treba biti razmatrano u parlamentu”, dodao je Erdogan.

Predsjednik Erdogan je naglasio da “ne može biti država u državi. Otkud to? Cilj je bio nešto drugo, ali su udarili glavom u zid. Rano su im se pomrsili računi. Sada će platiti cijenu svojih postupaka.”

“Zar smrtna kazna ne postoji u Americi, Rusiji, Kini? U zemljama širom sveta? Samo u zemljama Evropske unije nema smrtne kazne”, rekao je Erdogan kasno sinoć u obraćanju stotinama pristalica ispred svoje rezidencije u Istanbulu.

On je pristalicama poručio, dok su uzvikivali da Ankara ponovo uvede smrtnu kaznu nakon neuspelog vojnog puča, da je Turska “demokratska zemlja u kojoj vlada vladavina prava” i da se “zahtjevi naroda ne mogu zanemariti”.

Erdogan je takođe rekao da sutra planira da se sastane sa Nacionalnim savjetom za bezbednost MGK.

Zvaničnici EU su prethodnih dana više puta ponovili da bi pregovori o pridruživanju Turske Uniji bili okončani ukoliko bi zvanična Ankara ponovo uvela smrtnu kaznu.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari kako pokušaj državnog udara od petka uvečer nema ni najmanje veze s pripadnicima Oružanih snaga Turske koji vole i poštuju svoju domovinu, narod i zastavu.

“Iako je pokušaj državnog udara pokrenut unutar oružanih snaga, to nema ni najmanje veze s pripadnicima vojske koji vole i poštuju svoju domovinu, narod i zastavu. To su pokrenuli izdajnici, teroristi krvavih ruku koji su obukli uniforme”, rekao je Yildirim.

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari kako se život u Turskoj nakon pokušaja puča vratio normalnim tokovima.

“Promjene u ekonomskim pokazateljima koje smo vidjeli danas ne razlikuju se od promjena u drugim danima. To znači da je pokušaj državnog udara ugušio politički autoritet koji predstavlja volju građana. Život se vratio normalnim tokovima, to pokazuje i berza”, rekao je Yildirim

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš