Članice SB različito o budućnosti misije UN na Kosovu

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti UN izneli su danas na sednici tog tela u Njujorku različite stavove o pitanju budućnosti misije UN na Kosovu (UNMIK).

Članice SB različito o budućnosti misije UN na Kosovu

SAD su iznele stav da je UNMIK "odavno spreman za gašenje", Rusija je ocenila da će UN nastaviti da igraju važnu ulogu na Kosovu, dok se Francuska založila da sredstva za rad te misije budu prilagođena stanju na terenu.

Na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je razmotren nov tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu, predstavnica SAD u UN Mišel Sison rekla je da je UNMIK "odavno spreman za gašenje", da ta misija mora biti smanjena, a sednice Saveta bezbednosti o UNMIKU proređene.

Sison je kazala da normalizacija odnosa Srbije i Kosova podrazumeva punu primenu postignutih sporazuma, pri čemu je istakla formiranje Zajednice srpskih opština i sporazum o energetici.

"SAD pozivaju lidere obe strane da iskoriste priliku i pokažu političku volju da bi što pre rešili probleme", rekla je Sison.

Sison je takođe izrazila zabrinutost SAD zbog napetosti između Beograda i Prištine, što, kako je rekla, podriva stabilnost i bezbednost građana.

Ona je izrazila podršku SAD briselskom dijalogu i pozvala vlasti da istraže pretnje Srbima koji su ušli u kosovske institucije.

Sison je pozvala članice UN koje nisu priznale Kosovo da to učine, i ponovila podršku SAD članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predstavnik Rusije je rekao da je misija UN na Kosovu stvorena u Savetu bezbednosti UN i da o njoj može odlučivati samo to telo, navodeći da će UN nastaviti da igraju važnu ulogu na Kosovu.

"Stav Rusije je nepromenjen: Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je temelj rešenja problema koje je moguće samo putem pregovora i u skladu s međunarodnim pravom", kazao je ruski diplomata.

Naveo je da se slaže s današnjom ocenom koju je na sednici Saveta bezbednosti izneo ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je izrazio "ozbiljnu zabrtinutost zbog situacije na Kosovu".

"Situacija nije samo destabilizujuća, nego se pogoršava i zahteva konstruktivnu diplomatsku uključenost međunarodne zajednice", rekao je ruski diplomata.

Predstavnik Rusije je hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića marta ocenio "nasilno i ponižavajuće", i kao "surovu provokaciju" vlasti na Kosovu koja je "dovela u pitanje mir, a krvoproliće je izbegnuto samo zahvaljujući uzdržanom ponašanju Srbije".

Prištinu je kritikovao što ni pet godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma nije sprovela preuzete obaveze u vezi s formiranjem Zajednice srpskih opština.

Pozvao je one "koji imaju uticaj na Prištinu" da spreče takvo njeno ponašanje, a za međunarodne misije KFOR i EULEKS je rekao da uglavnom posmatraju događaje sa strane.

Ocenio je da veoma zabrinjava situacija na Kosovu, odnosno stanje borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

Predstavnik Velike Britanije u UN izjavio je da njegova zemlja ohrabruje i Beograd i Prištinu da nastave s napretkom ka rešenju, ključnom za prosperitet celog regiona i ocenio da su dobrosusedski odnosi ključni za stabilnost.

Naveo je da Kosovo mora da nastavi rad na jačanju vladavine prava i ljudskih prava u svim institucijama, dodajući da "ostaju izazovi" u toj oblasti.

Pozdravio je napredak koji je Kosovo postiglo na putu ka EU, navodeći kao uspeh ratifikaciju sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom u parlamentu Kosova.

"Velika Britanija je u februaru proslavila 10 godina kosovske nezavisnosti, a EU je tada utvrdila Strategiju proširenja za Zapadni Balkan kojom je Kosovu data prilika da napreduje ka EU", rekao je predstavnik Velike Britanije.

Izrazio je uverenje da će Kosovo sprovesti temeljnu i potpunu istragu ubistva lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića, i pozvao Srbiju da se uzdrži od bilo kakvih poteza koji bi mogli da dovedu do napetosti.

Dodao je da će London i dalje "ponosno podržavati Kosovo" na njegovom putu ka prosperitetu i ka EU.

Predstavnica Francuske u UN rekla je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedini put napred za buduće generacije.

Ona je rekla da Francuska žali zbog incidenata koji su prethodnih meseci uticali na dijalog i pozvala obe strane da se uzdrže od "dela ili izjava" koje bi mogle biti shvaćene kao provokacija.

Takođe, pozvala je kosovske vlasti da nastave s reformama.

Izrazila je potrebu da sredstva koja se izdvajaju za rad UNMIK budu prilagodjena stanju na terenu.

Prema njenim rečima, Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan pokazuje posvećenost EU regionu i daje zapadnobalkanskim državama evropsku perspektivu.

Predstavnik Kine u UN rekao je da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da je Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 važna pravna osnova za rešenje kosovskog problema.

Pozvao je obe strane da nastave da traže rešenje kroz dijalog, navodeći da su "tolerancija, pomirenje i miroljubiva koegzistencija u interesu svih zajednicam, neophodni za napredak na Kosovu".

Naveo je da se Kina nada da će se sve strane uzdržati od poteza koji bi mogli da dovedu do eskalacije i da će potvrditi privrženost do sada postignutim sporazumima.

Kina smatra da Savet bezbednosti UN treba da "zadrži fokus" na Kosovu i podržava Unmik pod vođstvom Zahira Tanina, naveo je predstavnik Pekinga.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš