NAJVEĆE WIKILEAKSOVO OTKRIĆE:

"CIA hakuje sve naše telefone, kompjutere, televizore preko iPhonea, Windowsa, Androida..."

z Wikileaksa tvrde da će biti objavljeni dokumenti koji pokazuju kako je korišten hakerski kapacitet CIA pomoću proizvoda raznih evropskih i američkih kompanija, među kojima su iPhone, Android, Microsoft Windows i televizori Samsung, koji se pomoću softvera CIA pretvaraju u skrivene mikrofone

"CIA hakuje sve naše telefone, kompjutere, televizore preko iPhonea, Windowsa, Androida..."

Wikileaks je objavio početak serije publikovanja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom "Sef 7".

Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi web stranica u saopštenju.

"Količina objavljenih stranica u prvom dijelu `Sefa 7` već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), što je djelo Edwarda Snowdena", navodi se u saopštenju.

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolovane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju.

Wikileaks navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina miliona linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

"Jedan od njih dostavio je Wikileaksu dijelove te arhive", napominje se u saopštenju.

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i evropskih kompanija, uključujući `Appleov iPhone`, `Googleov Android`, `Microsoftov Windows`, čak i `Samsungove` televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

Wikileaks navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i budžetsku prednost nad NSA i da su njeni agenti napravili svoju "armiju hakera".

Pored toga, odjeljene za hakerske operacije pri CIA nema ovlaštenje da sarađuje sa NSA.

WikiLeaks otkriva i da je CIA pronašla sve "rupe" u bezbjednosnim sistemima Applea i proizvođača Androida, ali da nikada ni dio tih saznanja nije podijelila sa proizvođačima.

Pošto je hakerski arsenal CIA sada "procurio", upozorava WikiLeaks, postoji ogromna opasnost od njegovog preuzimanja od strane raznih pojedinaca i organizacija sa kriminalnim namjerama.

Jedan od najvećih centara CIA koji služe za hakovanje je konzulat SAD u Frankfurtu, piše WikiLeaks. Ova diplomatska institucija je u stvari tajna baza za hakovenje Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Hakeri koji rade u Frankfurtu imaju diplomatske (crne) pasoše i pokriće State Departmenta.

WikiLeaks se bavi i metodima CIA za hakovanje. Tamo gdje su sistemi "neranjivi", pribjegava se "osnovama": agent CIA fizički pristupa željenom sistemu i preko USB ubacuje malver u sistem.

Objava WikiLeaksa  sadrži 7.818 web stranica sa 943 atachmenta iz sjedišta CIA, od 2013. do 2016. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš