Brisel pozvao Beograd i Prištinu da smanje tenzije

Iz Brisela su danas ponovo pozvali Beograd i Prištinu na smanjenje tenzija koje su porasle samo nekoliko sati nakon dijaloga u Briselu na najvišem nivou, čiji je ishod nepoznat javnosti.

Brisel pozvao Beograd i Prištinu da smanje tenzije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas vlasti Kosova "za propagandu" i Srbe na Kosovu pozvao da "ostanu mirni". Istovremeno, predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je Srbiju da "prestane manipulisati srpskim građanima na severu Kosova radi političkih ciljeva".

Premijer Kosova Isa Mistafa ​u izjavi za RSE istakao je posvećenost vlade dijalogu, miru, stabilnosti kao i normalizaciji odnosa.

Nadovezajući se na Vučićevu izjavu da se Srbija trudi da očuva mir i stabilnost u regionu, Mustafa je rekao da je "Kosovo najbolji primer u regionu i šire demokratskog rešavanja nesporazuma" i pozdravio deklarativnu posvećenost Srbije miru i stabilnosti.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izjavila je večeras kako je "napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije više nego ikad od navjeće važnosti kako bi se održao mir i stabilnost između dve strane i u regionu, te ključan za napredak obe strane na putu ka EU".

"Ponavljamo da su se tokom jučerašnjeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga predsednici i premijeri Srbije i Kosova složili da se suzdrže od bilo kakve zapaljive retorike i izjava, a u cilju da smanje tenzije i usredotoče se na posao koji je pred njima. Cenimo date pomirljive izjave i veoma žalimo zbog naknadnih zapaljivih izjava nakon jučerašnjeg razumevanja. Ponavljamo naš poziv obema stranama da smanje retoriku i nastave sa svim naporima da se smanje tenzije", saopštila je Kocijančić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić održao je danas hitan sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba u Raški, mestu u Srbiji koje je najbliže Severnoj Mitrovici.

Vučić je rekao da je njegova poruka na tom sastanku bila da je "mir interes Srba" i pozvao ih da ostanu mirni, mada su, kako se izrazio "pogažene sve garancije koje je Beograd dobio u Briselu".

"Molim Srbe da ostanu mirni, po svaku cenu, da ponosno čuvaju srpsko ime i prezime i ne napuštaju ognjišta", rekao je Vučić u pauzi sastanka.

On je, istovremeno, Prištinu optužio za propagandu, rekavši da u Briselu "nije bilo ni reči o Zajednici srpskih opština", a da je "delegacija Srbije u Briselu prihvatila sve što je predlagano".

"Ali dovedeni smo da nešto ne prihvatimo, da bismo bili krivi za sve, da na jednu stvar kažemo ne, da bismo bili odgovorni za sve", rekao je Vučić.

On je naveo i da je 8. decembra dogovoreno sve u vezi s mostom u severnoj Mitrovici uz prisustvo predstavnika EU.

"Pre samo mesec i po dana dogovorili smo u Briselu rešenje problema mosta, uz prisustvo predstavnika EU. Priština je nakon toga odustala od tog dogovora, uz obrazloženje da oni nemaju mandat da to prihvate", izjavio je Vučić i dodao da "za predstavnike Prištine ne važe ni kosovski zakoni, po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalne samouprave", rekao je.

Posle toga, dodao je Vučić, krenuli su zahtevi da se zid sruši, što je gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić prihvatio, ali onda su, naveo je Vučić, "rekli da to mora hitno da se uradi".

"Jutros poslednja vest – mora da se ruši, hitno. Dobro, neka se ruši, ali dajte rešenje i dizajn kako će da izgleda, sa tim stubićima... Ne. Odjednom – hitno, hitno. A Zajednica srpskih opština? A Briselski sporazum? Ništa više nije bitno...", rekao je Vučić.

On je, istovremeno, izjavio i da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini i njenog tima traži "da reaguju na kršenje dogovora".

Vučić je rekao i da "neće dozvoliti da strani ambasadori određuju gde će da bude raspoređena vojska Srbije". "To neka odlučuju u svojoj zemlji, kod nas neće, treba da znaju koja su njihova ovlašćenja", kazao je Vučić, dodajući da im je sve to već rekao i "u lice".

Rakić: EU na strani Albanaca

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da je Vučić od njih tražio da se održi mir, da ne povlače jednostrane poteze i da ostanu jedinstveni. Međutim, kako je dodao, premijeru Srbije je rekao da "njihovo strpljenje ima granice".

Rakić je rekao i da će u petak biti nastavljeni razgovori uz posredstvo EU. On je izjavio i da se "Evropska unija stavila na stranu albanske zajednice", ali je Vučić rekao da za razliku od Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se "dešavale čudne stvari".

Tokom razgovora Vučića sa političkim predstavnicima kosovskih Srba, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Srbije Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, razgovarali su sa predstavnicima VS i MUP-a, preneli su mediji u Srbiji.

Tači: Srbija i dalje širi međuetničku mržnju

Istovremeno, predsednik Kosova Hašim Tači danas je pozvao Srbiju da prestane sa destruktivnim ponašanjem i manipulisanjem srpskih građana na severu radi političkih ciljeva.

On je u saopštenju naveo da je razočaran i zabrinut zbog propagandne kampanje Srbije koja, kako je naveo, "nastavlja da prouzrokuje strah i međuetničku mržnju kod srpske zajednice na severu Kosova".

"Ova orkestrovana propaganda Srbije ima za cilj da zastrašivanje građana na severu i ometanje njihove integracije u kosovske institucije", poručio je predsednik Kosova.

"Tokom cele dosadašnje istorije država Srbija je manipulisala i žrtvovala svoj narod na Kosovu radi svojih političkih ciljeva. Posledice takvog destruktivnog pristupa su evidentne i danas", naveo je Tači.

On je dalje naveo kako to ne služi pomirenju, a srpskim građanima na Kosovu poručio da kosovske institucije neće preduzeti ništa loše prema njima.

Tači je još pozvao EU i NATO da skrenu pažnju Srbiji kako bi odustala od, kako kaže, scenarija koji bi prouzrokovao nov konflikt na Kosovu i u regionu.

Inače, u toku prepodneva predsednik Srbije Tomislav Nikolić je razgovarao na odvojenim sastancima sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD. Nikolić je informisao ambasadore o toku sinoćnjeg dijaloga u Briselu i, kako je navedeno u saopštenju, sa ponašanjem delegacije iz Prištine koje nije bilo u cilju postizanja dogovora.

Iz Predsedništva je takođe saopšteno da je na sastancima Nikolića sa amabsadorima zaključeno da je u narednim danima neophodno nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regionu, kao i da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakavog ugrožavanja bezbednosti građana na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš