Baltičke države i Poljska zatražile aktiviranje članka 4 NATO-a: Evo što to znači

U dosadašnjoj povijesti NATO-a od 1949. godine članak 4 NATO-a je pokrenut samo šest puta.

Baltičke države i Poljska zatražile aktiviranje članka 4 NATO-a: Evo što to znači

Zbog ruske agresije na Ukrajinu NATO članice koje graniče s tom državom su zatražile pokretanje članka 4 NATO-a. Ovo nije isto što i članak 5 o kolektivnoj obrani, koji navodi da napad na jednu državu je napad na sve države NATO-a, ali je korak do tog članka.

Članak 4 NATO-a znači da se sve države Saveza konzultiraju među sobom kada je, prema procjeni bilo koje od njih, ugrožen njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost i sigurnost. Taj članak može pokrenuti bilo koja država.

Pokretanje tog članka NATO-a su zatražile Estonija, Litva, Latvija i Poljska. Sukladno tom zahtjevu, NATO će se konzultirati o pripremnim planovima za reakciju kako bi zaštitii svaku svoju članicu od moguće ruske agresije. U dosadašnjoj povijesti NATO-a od 1949. godine članak 4 NATO-a je pokrenut samo šest puta.

Predsjednica estonske vlade Kaja Kallas je rekla da je u ovom trenutku najdjelotvornija reakcija protiv ruske agresije pokazivanje jedinstva. Dodala je da je njezina vlada bila spremna za ovu krizu te da prati situaciju pažljivo kako bi osigurala zaštitu života građana.

- Opća ruska agresija je prijetnja cijelom svijetu i svim NATO državama, i NATO konzultacije o jačanju sigurnosti svih saveznika se moraju pokrenuti kako bi se primijenile dodatne mjere za obranu svih NATO saveznika, rekla je estonska premijerka.

Tijekom dana u Bruxellesu će se održati brojni sastanci, uključujući i summit lidera EU te sastanci Vijeća NATO-a.

Izvor: (jutarnji.hr)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš