BALKAN USKORO NA UDARU VELIKE HLADNOĆE: Mraz iz Sibira dolazi umjesto proljeća?

Cijela regija uskoro bi se mogla naći na udaru neuobičajenih hladnoća, a prvo bi to mogli iskusiti u Hrvatskoj!

BALKAN USKORO NA UDARU VELIKE HLADNOĆE: Mraz iz Sibira dolazi umjesto proljeća?

Naime, nakon kišnog perioda koje traje još od počeka prošlog mjeseca, najnoviji prognostički modeli za 10-ak dana predviđaju mogućnost promjene sinoptičke situacije, uz dolazak hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Prema dijelu prognostičkih modela, sinoptička situacija krajem iduće sedmice mogla bi se polako početi mijenjati. Naime, iznad Velike Britanije i Atlantika moguć je razvoj prostrane anticiklone koja bi omogućila prodor hladnog zraka direktno iz Rusije, javlja Istramet.

U takvoj situaciji temperature bi se vjerovatno osjetno snizile, a jači jutarnji mrazevi mogli bi postali svakodnevica u unutrašnjosti, ali i ponegdje uz obalu.

“Iako je za detalje zaista prerano, upravo zbog toga što bi jača zahlađenja imala vrlo negativne posljedice na poljoprivredu, idućih dana intenzivno ćemo nastaviti pratiti razvoj događaja na modelima“, piše portal Istramet.

S druge strane, popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, još je opreznija u svojoj prognozi za Balkan za idućih nekoliko dana:

Navodi se kako se od ponedjeljka do četvrtka posvuda očekuje nestabilno vrijeme s oborinama.

I u petak bi trebalo biti promjenjivo, povremeno s padavinama, a prema trenutnim prognozama ni vikend ne donosi stabilizaciju vremena, tako da bi se trebalo zadržati promjenjenjivo te hladnije vrijeme.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš