Angela Merkel: Dolazi godina nade

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvaljuje građanima za "istorijski napor" u borbi protiv epidemije.

Angela Merkel: Dolazi godina nade

„Ovi dani i sedmice – i tu nema šta da se ulepšava – teška su vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vreme“, kaže kancelarka Angela Merkel u svom verovatno poslednjem novogodišnjem obraćanju građanima koje se tradicionalno emituje na javnom servisu poslednje večeri u godini, prenosi Dojče vele (DW).

Kancelarka dodaje da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osećaju posledice virusa gorak osećaj kada „neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa“.

„Teorije zavere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima“, kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Merkel kaže da je 2020. bila godina u kojoj su „mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona“ – poput lekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca…

Početak vakcinacije je, kako kaže, nada na licima.

„To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih negovatelja i negovateljica i medicinskog osoblja“, navodi Merkel i dodaje da će se vakcinisati kada dodje na red.

Kako je Merkel odavno najavila političku penziju posle izbora na jesen 2021, ovaj njen 16. novogodišnji govor je verovatno i poslednji.

„Nikada u poslednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina – a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu“, poručuje nemačka kancelarka, navodi DW.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš