Žustra rasprava u skupštini

Rukovodstvo Skupštine Kosova nije izabrano ni iz petog pokušaja. Iako su se u sali nalazili i poslanici koalicije PAN i nevećinskih stranaka, pobednička koalicija nije predložila kandidata za predsednika skupštine. Zasedanje je prekinuto, a kao datum narednog zasedanja pominje se 7. septembar.

Žustra rasprava u skupštini

Uoči početka sednice parlamentarci su odali počast preminulom političaru Bajramu Redžepiju. Od 120 poslanika, sednici je prisustvovalo 94. Nakon što je utvrđen kvorum, predsedavajući je pozvao predstavnika koalicije PAN da predlože kandidata za predsednika skupštine.

"Nemamo većinu od 61 poslanika da izaberemo predsednika parlamenta i treba nam još vremena da predložimo kandidata za predsednika. Mi tog kandidata imamo, ali nemamo dovoljan broj glasova za njegov izbor. Treba nam najmanje 10 dana, a ne više od dve nedelje", kazao je Hodžaj.

Najstariji poslanik Adem Mikulovci je nakon njegove izjave prekinuo sednicu, ali je dozvolio raspravu. Mogućnost da se prvi obrate dobio je pokret Samoopredeljenje, što je izazvalo negodovanje poslanika koalcije PAN.

“Kosovo mnogo gubi blokadom formiranja institucija. Situacija u zemlji je veoma ozbiljna, što zahteva hitno konstituisanje institucije. Samoopredeljenje je otvoreno za bilo koji drugi predlog za predsednika skupštine, osim Veseljija", rekao je Kurti.

Na Kurtijevo izlaganje reagovao je predsednik Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji koji je rekao da Samoopredeljenje ne zaslužuje da formira institucije koje je prethodno napadalo.

“Vi ste odgovorni za smrt Astrita Deharija, gađali ste skupštinu granatom, bacali suzavac ovde. Koristite se samo populističkim metodama, postavljate albanske zastave u Skupštini Kosova. Šta bi bilo kada bi Srpska lista postavila srpske zastave ovde, šta biste im učinili”, upitao je Veselji.

Ubrzo se obraćanje lidera pretvorilo u žustru raspravu i međusobne optužbe.

“Zašto se ljutite, ja sam vam samo rekao da date predlog da se politički izmerite. Što se naših uhapšenih članova tiče, oni su juče usled nedostatka dokaza oslobođeni. Vlada Samoopredeljenja će osloboditi Kosovo”, dodao je Kurti.

Na ovo izlaganje Aljbina Kurtija, Veselji je imao odgovor.

“Mi nismo uzurpirali vlast. Vi ste nas fizički napali. Šta bi bilo da smo mi vas napali, sada bi bili u zatvoru. Vi ste zlo za Kosovo, služite se manipulacijom. Opet ti ponavljam, Aljbin, sakupi 61 glas, postani premijer i Kosovo ćeš zaviti u crno”, odgovorio je Veselji.

Reč je dobio i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, koji je rekao da treba razmotriti mogućnost da Ustavni sud iznađe rešenje za trenutnu situaciju.

Zvanično nije saopšteno kada će sednica biti nastavljena, a Klan Kosova je javio da će se to najverovatnije dogoditi 7. septembra.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš