"Međunarodna zajednica treba da vidi Srbiju kao utočište za kriminalce"

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju je u emisiji "RTK Prime" istakla da događaj od 24. septembra ne može biti odvojen od procesa dijaloga. Prema njenim rečima, reč je o istoj državi i istim ljudima.

"Međunarodna zajednica treba da vidi Srbiju kao utočište za kriminalce"

"Zbog toga, premijer Kurti, na sastancima koje je imao sa emisarima Lajčakom i Eskobarom, izložio je stav Vlade Republike Kosovo i istaknuto je da je od suštinskog značaja usmeriti pažnju na bezbednost građana Kosova. Teroristički napad ne može ostati nekažnjen, i stoga smo od naših međunarodnih partnera zatražili iste sankcije koje Kosovo preduzima protiv organizovanih terorističkih grupa. Srbija mora biti odgovorna za terorističke akcije na teritoriji Kosova", istakla je ministarka Hadžiju.

Govoreći o nedavnoj poseti petorice emisara koji su doneli ponudu koja je opisana kao "uzmi ili ostavi", ministarka Hadžiju je demantovala takve tvrdnje i istakla da je fokus na primeni postojećih sporazuma.

U vezi sa današnjom deklaracijom EU o pridruživanju, koja se smatra modernim predlogom, ministarka Hadžiju je izrazila nezadovoljstvo pristupom posrednika prema Kosovu. Osim što zahtevi suprotni Ustavu Kosova, mera koje su odlučili protiv Republike Kosovo smatra nepravednim.

Ministarka Hadžiju je naglasila da međunarodna zajednica treba da vidi Srbiju kao utočište za kriminalce.

"Svesni smo da i dalje postoji rizik, stoga ne možemo reći da ne treba biti spremni, ali treba ostati budani i odlučani u vezi sa razvojem situacije", dodala je Hadžiju.

Ona je takođe istakla da niko ne može osporiti dokaze koje su predočili premijer Kurti, ministar unutrašnjih poslova i direktor kosovske policije u vezi sa napadom u Banjskom u Zvečanu, vrstom oružja koje je zaplenjeno i umešanošću Radoičića.

Ministarka je naglasila da samo Kosovo ima nadležnost za istraživanje i suđenje za ono što se dogodilo 24. septembra.

Hadžiju: Posle 24. septembra sve je drugačije

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je da je "Srbija, s jedne strane, učestvovala u dijalogu sa Kosovom, dok je s druge strane obučavala pripadnike terorista za izvođenje terorističkih napada na teritoriji Republike Kosovo".

"Tokom našeg angažmana u dijalogu sa Srbijom i razmatranju primene sporazuma postignutih u februaru ove godine, Srbija je, s druge strane, obučavala pripadnike terorističkih grupa kako bi izvodili napade na teritoriji Republike Kosovo", izjavila je ministarka pravde Albulena Hadžiu na programu u emisiji "RTK Prime".

Ministarka Hadžiu takođe je istakla da su se okolnosti promenile nakon napada 24. septembra.

Govoreći o sastanku koji se očekuje krajem ove nedelje u Briselu, između premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarka Hadžiu je naglasila da još uvek nema potvrde od strane premijera Kurtija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš