Zdravstvene ustanove traže dozvolu za obavljanje testova

Oko 100 privatnih zdravstvenih ustanova širom Kosova, zatražilo je dozvolu za obavljanje testiranja na COVID-19. Tokom ove nedelje očekuje se da će prijave pregledati Komisija za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova koja će odlučiti da li ispunjavaju potrebne uslove, prenosi Koha.

Zdravstvene ustanove traže dozvolu za obavljanje testova

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da će Odbor raditi prekovremeno kako bi se proces što pre završio.

Prema njegovim rečima, većina je aplicirala za licencu za serološke testove, dok je oko 10 zdravstvenih ustanova podnelo zahtev za licencu za molekularne testove ili PCR. 

One institucije koje će dobiti licencu biće u obavezi da prijave izveštaje nadležnim institucijama za testove koje obavljaju. 

Prema Hotiju, svaka država odlučuje o svojim pravilima o tome da li će ili neće prihvatiti ove testove od strane drugih država. 

Kada su u pitanju cene testova, Hoti je rekao da će ministarstvo, u saradnji sa relevantnim institucijama, sagledati mogućnost da one budu usaglašene i da će biti postavljen limit. 

Za sada se na Kosovu legalna testiranja na virus korona sprovode samo u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, a odnedavno je opština Priština počela sa serološkm ispitivanjem krvi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš