Završen protest opozicije u Prištini

Više hiljada građana okupilo se na trgu Skenderbeg, na još jednom antivladinom protestu koji su organizovale Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.Kao i ranije, okupljeni su zahtevali ostavku Vlade, raspisvanje vanrednih izbora i poništavanje sporazuma o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.Mitingu nisu prisustvovali predstavnici Samoopredeljenja.

Završen protest opozicije u Prištini

Na skupu pod nazivom “Za dostojanstvenu državu” kome je pristustvovalo nekoliko hiljada građana, zatražena je ostavka Vlade i raspisivanje vanrednih izbora.Učesnici protesta nosili su transparente “Ostavka”, “Demokratija, ne autokratija”, “Kosovo do Čakora” i druge.Demostranti su uzvikivali “Sa lopovima nema države”, “Isa Haša-Esat paša”, a nosili su zastave Kosova, Albanije, SAD i Nemačke.Protest je započeo albanskom i kosovskom himnom, a potom su se okupljenima obratili predstavnici Alijanse i Inicijative.Lider Alijasne za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kritikovao je sporazume o razgraničenju sa Crnom Gorom i Zajednici srpskih opština.

“Vlada je opasnost za nas, jer ne samo da ne uspostavlja red i mir u čitavoj zemlji i na severu, već naprotiv  ometa razvoj pravne države.I ne samo to, Vlada dovodi u opasnost ustavnost zemlje.Sa sadašnjom verzijom Asocijacije i demarkacije mi smo gubitnici”.

Predsednik Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj rekao je da aktuelna Vlada trguje interesima Kosova kršeći sopstveni Ustav.

“Ovde smo da kažemo: Zaslužujemo vize i ne damo ni centimetar naše zemlje.Malo kasnije će nam reći: prihvatamo Zajednicu i stvorićemo vojsku. A mi im kažemo Ne Zajednici, a da Vojsci.Kosovo će je imati.Zamislite ovoj koaliciji je stalo samo do obmana,  laži i trgovine sa interesima svoje zemlje”.

Okupljenima se obratio i potpredsednik Inicijative Jakup Krasnići koji je rekao da su premijer Isa Mustafa i predsednik Hašim Tači nešto najgore za Kosovo, navodeći da treba da podnesu ostavku i raspišu izbore.

“Ova vlada je nanela nepopravljivu štetu nama u svim sferama života.Izgubili su legitimitet upravljanja zemljom.U ovim okolnostima samo na slobodnim izborima se može povratiti poverenje u državne institucije.Samo građani Republike Kosova na prevremenim izborima mogu da povrate legitimitet institucija”.

Na skupu je govorio i poslanik Alijanse Pal Ljekaj.Protest je završen bez incidenata, a jake snage policije bile su raspoređene oko zgrade Vlade Kosova.Lideri Samoopredeljenja nisu prisustvovali ovom protestu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš