Zašto ratna odšteta Kosovu nije tema briselskog dijaloga?

Ratna šteta koju je Srbija nanela Kosovu verovatno prelazi 22 milijarde eura, i to u periodu od 1990. do 1999. godine, smatraju zvaničnici i stručnjaci Kosova. O kompezaciji se do sada nije diskutovalo u briselskom dijalogu Kosova i Srbije.

Zašto ratna odšteta Kosovu nije tema briselskog dijaloga?

Kosovo i Srbija ušle su u konačnu fazu dijaloga u kojoj će se, kako je najavljeno, težiti za postizanjem konačnog sporazuma koji će omogućiti normalizaciju odnosa dvije zemlje. Stručnjaci na Kosovu tvrde da u ovoj fazi dijaloga na agendi mora da se nađe i pitanje ratne odštete.

Iako se o ovom pitanju do sada nije razgovaralo u Briselu, o tome je bilo reči tokom bečkih pregovora pre proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Ali, tema je odmah zatvorena pošto srpska strana nije prihvatila da o tome diskutuje.

Muhamet Mustafa iz Instituta Riinvest bio je koordinator ekipe za ekonomska pitanja kosovske Pregovaračke grupe u Beču u razgovoru za Radio Slobodna Evropa navodi da je tražio da se o ovom pitanju razgovara i u Briselskom dijalogu između Kosova i Srbije koji je počeo 2011.

On navodi da je za normalizaciju odnosa neophodno da Srbija kompezira ratne štete.

“Ekipa stručnjaka koju sam ja tada predvodio izvršila je jednu procjenu nanetih šteta u ratu u različitim sektorima, i ta suma je dostigla iznos od preko 22 milijarde eura. Kako bi došlo do pomirenja, i kako bi se dokazalo da Srbija zaista želi da ostavi iza sebe politiku Slobodana Miloševića, ona treba da bude spremna da raščisti račune i isplati nanete ekonomske štete privatnoj imovini kao i sve ostale štete koje su nanete Kosovu”, kazao je Mustafa.

Haki Shatri ekonomski savjetnik u Vladi Kosova, takođe član pregovaračke ekipe u Beču, navodi da je međunarodni faktor uvek oklevao da tretira ovo pitanje.

Ali, Shatri smatra da se kompezacija ratnih šteta treba tretirati u sklopu razgovora koji se vode u Briselu.

“Mislim da delegacija Kosova u agendi razgovora u ovoj fazi dijaloga treba da uvrsti ovo pitanje kao posebnu tačku”, kaže Shatri.

Muhamet Mustafa je kazao da Republika Kosova ne treba da odustane od zahtjeva da Srbija otplati načinjene ratne štete. On smatra da i nakon okončanja pregovora Kosovo treba da tuži Srbiju zbog nanetih šteta.

Zvaničnici Vlade Kosova ranije su rekli su da će Kosovo podići tužbu onda kada postane član Ujedinjenih nacija.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš