Zaštita ličnih podataka i dalje veliki izazov

Širom sveta se 28. januar obeležava kao Dan zaštite podataka o ličnosti, jer je 1991. godine u Strazburu na današnji dan potpisan prvi obavezujući međunarodni dokument o zaštiti ličnih podataka. Na Kosovu je ovaj zakon usvojen 2010. godine, ali se delimično sprovodi.

Zaštita ličnih podataka i dalje veliki izazov

Zakon o zaštiti ličnih podataka na Kosovu je stupio na snagu 2010. godine. Ovim zakonom su uređeni uslovi za prikupljanje i obradu podataka o ličnosti, kao i prava lica na zaštitu prikupljenih i obrađenih podataka. 

“Živimo u modernom dobu novih tehnologija i mobilnih uređaja, tako da je zaštiti ličnih podataka  u ovom trenutku veliki izazov. Međutim, uz pomoć OEBS-a i evropskih institucija radimo na poboljšanju altrentive, veštine i znanja”, kaže Ruždi Jašari, glavni državni nadzornik.

Konvencija o zaštiti ličnih podataka usvojena 28. januara 1991. godine u Strazburu.

“Smatram da je ova tema sve važnija, zbog  sve većih mogućnosti interneta. Mnogo zakona je usvojeno na ovom području  i još mnogo će ih biti u Evropskoj uniji. Nedavno je Evropski parlement naglasio da je ovo tema na koju se mora usredsrediti”, rekao je Kristofer Štok, predstavnik kancelarije EU na Kosovu.

Sve veća dostupnost podataka putem ineterneta dovodi do povećanja mogućnosti njihove zloupotrebe, odnosno korišćenje podataka u nedozvoljene svrhe, zbog čega pojedinac može biti na gubitku.

“Što se tiče pitanja da li se poštuju zaštita ličnih podataka, mogu reći da smo za ove četiri godine koliko postojimo dostigli nivo, kao i agencije iz regiona koje postoje već deset godina”, poručuje Aleksandar Spasić, zamenik državng nadzornika.

“Nadzornik za zaštitu ličnih podataka je na neki način  posrerdnik između Agenicjije za zaštitu ličnih podataka i kompanije ili institucija,  to je najbolja i najbrža zaštita“, dodaje Igor Kuzevski, službenik za zaštitu ličnih podataka iz Makedonije.

Na Dan zaštite ličnih podataka širom Evrope se organizuju različiti događaji radi podizanja svesti javnosti o zaštiti podataka i informisanju građana o njihovim pravima i načinima kako da ih efikasno ostvare.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš