"Zajednica je umrla, nad nama vrše politički progon"

Policija Kosova privela je jutros lidera pokreta Samoopredeljenje Visara Imerija radi saslušanja u Osnovni sud u Prištini zbog sukoba koji je 2012. godine imao sa poslanikom DPK Bekimom Hadžijuom. Imeri je optužen da je zajedno sa poslanikom Samoopređeljenja Redžepom Seljimijem, bivšim poslanikom Fljorinom Krasnićijem i vozačem Besartom Bujupijem, napao Hadžijua, kome su tom prilikom nanete lakše telesne povrede.

"Zajednica je umrla, nad nama vrše politički progon"

Međutim, predstavnici ovog opozicionog pokreta smatraju da je reč o "orkestrirnom političkom progonu" zbog uspeha Samoopredeljenja da blokira sporazume o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom.

,,Ovaj progon koji se sprovodi nad našim pokretom osveta je kriminalaca na vlasti zbog naše neposlušnosti prema ovim trgovcima koji se pretvaraju da su političari a ustvari trguju sa Srbijom za kosovsku državu i sa Crnom Gorom za teritoriju", rekao je Aljbin Kurti.

,,U poslednjih šest meseci režim na Kosovu je uhapsio stotine aktivista, desetine poslanika od kojih se neki još uvek nalaze u pritvoru. Tokom ovog perioda protiv aktivista se koristi nasilje i metode koje se kvalifikuju kao tortura poručio je Driton Čauši.

Iz ovog pokreta traže hitno oslobađanje Visara Imerija, i smatraju da Samoopredeljenje nikada nije bilo jače nego sada.

,,Ono što mi sada radimo jeste da ne dozvolimo da ,,Zajednica" oživi, jer je umrla nakon peticije koja sadrži više od 205.000 potpisa građana koji su se izjasnili protiv ,,Zajednice", i zbog protesta i demonstracija širom Kosova, posebno onih protesta 9. januara i 17. februara, zbog odluke Ustavnog suda. Želimo da Kosovo postane članica Evropske Unije da prihvati evropske vrednosti, ali sa zajednicom ne možemo da idemo napred", zaključio je Kurti.

Iz Samoopredeljenja su još jednom zatražili raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš