Zahir Tanin: Mi smo na Kosovu da bi smo vam pomogli

Skupštinska Komisija za spoljne poslove održala je sastanak sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a Zahirom Taninom, koji je nakon nedavne izjave ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja u kojoj se navodi da misija UNMIK-a treba da se povuče sa Kosova istakao da pravo na ukidanje ove misije na Kosovu ima isključivo Savet bezbednosti UN-a.

Zahir Tanin: Mi smo na Kosovu da bi smo vam pomogli

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Zahir Tanin je na sastanku sa Komisijom za spoljne poslove istakao da će Misija UNMIK-a postojati na Kosovu sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije. 

"Rad I misija UNMIK-a su po odluci Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija i to je  razlog zašto smo ovde. Mi smo na Kosovu da bi vam pomogli. Sve dok Savet Bezbednosti tako nalaže, mi ćemo biti ovde", rekao je Zahir Tanin.

Predsednik  skupštinske komisije za inostrane poslove, Eljmi Rečica naglasio je  da UNMIK ima svoju ulogu po rezoluciji 1244 i odgovara direkno generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija .

"Unutar toga verujem da kao parlamentarna komisija imamo obavezu da  se bavimo I spoljnim poslovima", istakao je Rečica.

Dok je poslanica Samoopredeljenja Puhie Demaku istakla da rad misije UNMIK na Kosovu nije produktivan ali I da zahtev Ministarstva spoljnih poslova o prekidu delovanja ove misije na Kosovu ne opravdava. 

"Potvđene su dve nepravilnosti  Skupštinskog odbora.  Kao prvo želim da istaknem neproduktivnost ovakvih misija na Kosovu, koje su neefikasne i nepotrebne, a posebno nakon  proglašenja  nezavisnosti  i konsolidovane institucije koje treba  da završavaju svoj posao", rekla je Demaku.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je inicijativu za smanjenje, a zatim i ukidanje UNMIK –a, koji je zatražio da mu ovogodišnji budžet bude povećan za osam odsto.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš