Vučić: Amerika traži priznanje i tu odluku neće menjati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanaka sa zvaničnicima SAD, rekao da je za Srbiju loše što SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine, ali da to ne predstavlja suštinski veliku novost. Kako je istakao, on je na sastancima izneo stavove Srbije poručujući da "ne dolazi u obzir mogućnost da Srbi ne dobiju ništa, a da Albanci dobiju sve".

Vučić: Amerika traži priznanje i tu odluku neće menjati

„Nisam toliko neozbiljan ni neodgovoran da prodajem maglu građanima da će Amerika da odustane od nezavisnosti Kosova“, rekao je Vučić i dodao da je bilo važno da iznese stavove Srbije, jer "ako i za pedalj pomerimo stav Ameriike prema Srbiji, napravili smo malo čudo".

Kako je istakao, Amerika je još 2008. godine priznala nezavisnost Kosova.

“Amerika je velika sila koja tu odluku neće da promeni. Mi tu odluku nećemo da promenimo, a trudili smo se da uživamo u sopstvenim mitovima. Jedna od dobrih stvari je da oni podržavaju naš evropski put, druga dobra stvar je da oni ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca", naveo je Vučić za RTS.

On je ponovio da situcija nije laka za Srbiju, već "veoma teška" i dodao da će srpske vlasti "nastaviti da štite svoju zemlju i srpski narod na Kosovu".

"Za nas je značajno da SAD žele da nas čuju i da neko želi da nas sluša. Ko misli da Srbija koja bi imala loše odnose sa SAD može da bude uspešna, taj mnogo, mnogo greši. Zato ćemo se truditi da dalje unapredjujemo odnose sa SAD", naveo je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da Priština ukine takse do kraja godine imajući u vidu da je ranije izjavio da će dijalog Beograda i Prištine u najboljem slučaju biti nastavljen početkom decembra, Vučić je odgovorio da ukidanje očekuje u decembru i to nakon snažnog pritiska SAD.

"Prestiž i glasove na Kosovu među Albancima dobijaju oni koji govore najgore o Srbiji i predsedniku Srbije, neretko i o srpskom nardu, tako da je iluzorno očekivati da bilo ko od njih u takvim uslovima traži nešto što je vrlo racionalno, normalno - da se ukinu takse koje su anticivilizacijska mera", rekao je Vučić.

Upitan o mogućem uključivanju SAD u dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao da "neće biti promene formata pregovora pod okriljem EU, da se Unija i ranije konsultovala sa SAD, ali da Vašington svakako ima najveći uticaj na kosovsko rukovodstvo".

"Ako mislite da bilo ko može da utiče na Prištinu na bilo koji način, a da nisu Amerikanci, onda se mi svi grdno varamo. Vidite da su odnosi Evrope i SAD zategnuti, ali mislim da će se zapadne sile dogovoriti oko toga u kom pravcu da vode krizu u odnosima Beograda i Prištine", kazao je.

"Spremni smo na razgovore s (kosovskim) Albancima, jer ćemo time da predupredimo svaku eventualnu destabilizaciju prilika. Moramo da znamo šta je realno, da vodimo pametnu, mudru, promišljenu politiku, da znamo šta treba da uradimo da bismo sačuvali mir, ali i da bi naša ekonomija mogla da napreduje", dodao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku se sastao s zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom. Razgovarao je i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Pompeo je najavio podršku SAD cilju Srbije da se integriše u Evropsku uniju i ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj ubrzavanjem unutrašnjih reformi i nastavkom pregovora s Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji vodi uzajamnom priznanju, navodi se u saopštenju Stejt dipartmenta nakon sastanka s Vučićem.

Palmer je inače sredinom ove godine tokom posete Prištini pozvao Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rešenje obostrano priznanje.

Palmer je naveo i da su takse koje je uvela Priština prepreka napretku, kao i da je na Beogradu i Prištini da “odluče i saglase se” da li će budući sporazum o normalizaciji odnosa uključiti i pitanje demarkacije granica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš