Vrhovni sud odbio zahtev LVV da se prebroje 392 koverte iz dijaspore pristigle sa zakašnjenjem

Kosovski Vrhovni sud odbacio je žalbu pokreta Samoopredeljenje koji je zahtevao da se preko 390 koverata sa glasovima iz dijaspore pristiglih 12. novembra prebroje. Zahtev smatraju neosnovanim jer nije podnet u žalbenom roku od 24h nakon objavljivanja konačnih rezultata od strane Centralne izborne komisije.

Vrhovni sud odbio zahtev LVV da se prebroje 392 koverte iz dijaspore pristigle sa zakašnjenjem

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odbio je 23. novembra kao neosnovan zahtev Samoopredeljenja za prebrojavanjem još 392 glasa koji su stigli 12. novembra, kako su kosovski mediji preneli, na adresu CIK-a. LVV se pozivao na „presedan“ koji je uspostavio Vrhovni sud time što je prethodno takođe dozvolili prebrojavanje glasova iz dijaspore koji su stigli sa zakašnjenjem.

Međutim, danas je kosovski Vrhovni sud ipak odlučio da potvrdi odluku IPŽP i odbio kao neosnovan zahtev LVV.

„Zahtev LVV je svakako prema proceni Vrhovnog suda neblagovremena, budući da nije predata pre objavljivanja konačnih rezultata izvor, niti 24h nakon objavljivanja konačnih rezultata 7. novembra. Ova žalba podneta je 15 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata“, navodi se u odgovoru suda.

Koverte sa ovim glasovima jesu se pojavile iznenadno, a kako navode iz LVV za njihovo postojanje saznali su tokom procesa najnovijeg ponovnog brojanja glasova sa preko 1400 biračkih mesta. Kako je jutros preneo Indeksonline, ove pošiljke došle su na adresu CIK-a sa velikim zakašnjenjem i nakon izbornog dana, zbog čega su iz pošte do CIK-a i rezultate preneti bez policijske pratnje i sa namerom da budu uništeni.

LVV se na odluku Vrhovnog suda može žaliti kosovskom Ustavnom sudu.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš