Vlada podržava prijem 5.000 ukrajinskih izbeglica, ali još nisu podneli zvaničan zahtev UNHCR

Nakon što su kosovske institucije izrazile spremnost da prime pet hiljada izbeglica iz Ukrajine, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Izmij Zeka kazao je da na Kosovu ima dovoljno objekata u kojima se Ukrajinci mogu smestiti, prenosi Koha.

Vlada podržava prijem 5.000 ukrajinskih izbeglica, ali još nisu podneli zvaničan zahtev UNHCR

I u Vladi Kosova potvrđuju da postoji dovoljno kapaciteta za smeštaj izbeglih, a iz kancelarije UNHCR u Prištini kažu da još nisu dobili zvaničan zahtev institucija u vezi sa prijemom ukrajinskih izbeglica.

"Kao izvršna vlast, pridružujemo se rezoluciji za eventualni smeštaj do 5.000 izbeglica iz Ukrajine. Pre nekoliko dana smo izrazili spremnost da primimo 20 novinara. Pored naše volje, verujemo da ovi kapaciteti postoje. Ovo uključuje kapacitete koje nudi privatni sektor. Tako se pridružujemo sveobuhvatnoj akciji, posebno zapadnih zemalja, da priteknemo u pomoć ukrajinskom narodu“, izjavio je portparol vlade Perparim Krieziu.

Izmij Zeka navodi da treba uzeti u obzir da za Kosovo to nije mali broj izbeglica, ali bi trebalo da se uskladi ili sa EU ili sa organizacijama Ujedinjenih nacija kako bi se dolazak kontrolisao.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je izrazio spremnost da pomogne institucijama u ovom procesu.

"Kancelarija šefa misije UNHCR u Prištini još nije dobila nikakav zahtev kosovskih vlasti u vezi sa prijemom ukrajinskih izbeglica. U okviru našeg mandata, UNHCR poziva na solidarnost sa državama koje se graniče sa Ukrajinom i omogućile su prijem ukrajinskih tražilaca azila i izbeglica, kao i izbeglica i raseljenih lica iz trećih zemalja. Postoje različiti načini da se podrže zemlje koje prihvataju izbeglice, pre svega: izgradnjom kapaciteta za prijem i registraciju, direktnim finansiranjem ili direktnom podrškom NVO i civilnog društva“, izjavila je Manušake Hoka-Krasnići iz UNHCR.

Od početka rata u Ukrajini, prema podacima Ujedinjenih nacija, 1,3 miliona Ukrajinaca je napustilo svoje domove. Očekuje se da će do kraja ove nedelje taj broj porasti na 1,5 miliona.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš