Vlada Kosova usvojila uredbu o povratku raseljenih lica

Vlada Kosova je, na predlog potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, danas usvojila Uredbu o povratku raseljenih lica, javljaju u saopštenju tog ministarstva.

Vlada Kosova usvojila uredbu o povratku raseljenih lica

“Ova Uredba koju vam danas predstavljam je značajna i predstavlja važan korak u trajnom i održivom rešenju u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo. Ovaj dokumenat je uvod u ono što je, u smislu legaslative, naš cilj a to je zakon o raseljenim licima koje Ministarstvo za zajednice i povratak izrađuje,” rekao je na danas održanoj sednici Vlade Kosova potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić predlagajući na usvajanje Pravilnik o povratku raseljenih i trajna rešenja.

Jevtić je istakao da će Uredba, nakon usvajanja, biti primenjena i da sama Uredba predstavlja rezultat zajedničkog rada svih učesnika u okviru regionalne inicijative ”Skopski proces”, međunarodnih institucija i Ministarstva za zajednice i povratak i da on treba da doprinese pozitivnim promenama u procesu povratka u smislu praktičnijih rešenja.

”Pozivam sve kolege da daju svoj doprinos. Neće nikada pa ni ovoga puta biti dovoljno da se nešto samo usvoji. Ova Vlada Kosova treba da pokaže spremnost i snagu da se konačno izborimo za ono što je naš zajednički interes i cilj a to je vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i vrednosti različitosti, da se trajno i konačno reši pitanje raseljenih,” kazao je Jevtić na upravo održanoj sednici Vlade Kosova.

Uredba će, između ostalog, obezbediti bolju saradnju i koordinaciju opštinskih kancelarija za povratak i zajednice sa Ministarstvom za zajednice i povratak, ali i drugih relevatnih opštinskih odeljenja. Uredba će takođe olakšati pristup institucijama svim raseljenim licima u cilju smanjivanja birokratije ali i jačanju transparetnosti.

Nakon izlaganja ministra Jevtića Vlada je jednoglasno usvojila njegov predlog, tj Uredbu o povratku raseljenih lica i trajna rešenja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš