Vlada Kosova usvojila nove mere, zabranjuje se klanjanje u džamijama, klanje kurbana dozvoljeno samo u kalonici

Vlada Kosova usvojila je u utorak nove odluke u okviru mera protiv širenja koronavirusa. Građanima Kosova zabranjeno je kretanje od 22:30 do 5 časova izvan domova u Prištini, Prizrenu, Peći, Podujevu, Đakovici, Uroševcu, Lipljanu, Glogovcu, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Kosovu Polju i Štrpcu.

Vlada Kosova usvojila nove mere, zabranjuje se klanjanje u džamijama, klanje kurbana dozvoljeno samo u kalonici

Istovremeno, svim građanima Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne biće potreban test na kovid-19 za ulazak na Kosovo, javlja Koha.

Maske će biti obavezne u svim aktivnostima izvan kuća / stanova, kao i na fizičkoj udaljenosti od 2 metra u zajedničkim prostorijama. Poslodavci su dužni da stvore uslove da se ta razdaljina primeni u radnom okruženju.

Takođe, Vlada Kosova je večeras na onlajn sednici zabranila okupljanje više od pet ljudi, kao i javna okupljanja, uključujući porodične svadbe i veselja. Zabranjene su i rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti.

Odlukom Vlade Kosova dozvoljeni su samo fitnes, zatvoreni bazeni i individualni sportovi.

Javni prevoz moraće da radi sa pola kapaciteta u pogledu broja putnika.

Javnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje manje važnih usluga.

Kao deo mera, Vlada Kosova je predvidela otvaranje javnih i privatnih vrtića posle procene i nadzora od strane lokalnih vlasti, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja koronavirusa.

Za sektor ugostiteljstva se navodi da je njihova aktivnost zabranjena posle 22:30 časova, ali posle ovog vremena mogu raditi na otvorenom, poštujući udaljenost od dva metra između stolova i uz uslugu “za poneti”.

U okviru ovih mera takođe je navedeno da će biti zabranjeno fizičko učešće građana u svim verskim obredima na celoj teritoriji Kosova.

Neće biti samoizolacije za stanovnike Kosova koji se vraćaju iz regiona Vlada Kosova odobrila je odluku o novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa, koje ne uključuju jednonedeljnu samoizolaciju građana Kosova koji se vraćaju iz zemalja u regionu, poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Da predlog za samoizolaciju nije stupio na snagu, za TV Kljan Kosova potvrdio je savetnik kosovskog premijera Džavit Bećiri.
 

Sve odluke Vlade Kosova:

1. Svi građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji ulaze na teritoriju Kosova moraju dokazati da nisu zaraženi sa kovid-19, testom RT- PCR, po principu reciprociteta, sa sledećim izuzecima:  

1.1. Pri ulasku preko Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ ne treba imati sertifikat za negativan test RT-PCR, s obzirom da će strani državljanin prolaziti samo kroz teritoriju Kosova i pod uslovom da na ulazu potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova;

1.2. Prilikom ulaska na kopnene granične tačke, za izlazak putem vazdušne tačke sa Međunarodnog aerodroma "Adem Jashari", nije potrebna potvrda za RT-PCR test, ali strani državljani treba da predoče avionsku kartu i potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova;

1.3. Profesionalni prevoznici (vozači) nije potrebno da imaju PCR test sertifikat, pod uslovom da se poštuje međunarodni protokol prevoza;

1.4. Za organizovani prevoz autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, RT-PCR test nije potreban, pod uslovom da se potpiše izjava da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati;

1.5. Građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu, po ulasku na Kosovo moraju podneti potvrdu o negativnom RT-PCR testu, urađenom 72 sata pre ulaska na Kosovo;

1.6. Strane diplomate iz zemalja pomenutih u ovoj odluci, koji su akreditovani na Kosovu, kao i članovi njihovih porodica, ne moraju da poseduju sertifikat za RT-PCR test;

1.7. Građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, kojima je zakazano lečenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu, mogu ući pod uslovom da podnesu potvrdu o negativnom PCR testu, urađenom 72 sata pre ulaska na Kosovo i sertifikat za određeni termin koji je izdala bolnica;

1.8. Nosioci ličnih dokumenata koje izdaje Kosovo, ali sa prebivalištem u nekoj od država navedenih u ovoj odluci, po ulasku na Kosovo moraju da podnesu potvrdu o negativnom RT-PCR testu, napravljen 72 sata pre ulaska na Kosovo.

2. Počevši od 22:30 do 05:00, zabranjeno je kretanje fizičkim licima izvan njihovih domova / stanova u opštinama: Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipjan, Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce, osim:

2.1. U hitnim zdravstvenim slučajevima;

2.2. U slučaju potrebe da se zbrinu bolesni, za osobe sa posebnim potrebama, samo ako bolesni ili osobe sa posebnim potrebama nemaju mogućnost da se brinu o sebi;

2.3. U slučaju traženja pomoći od relevantnih institucija, kao što je slučaj sa žrtvama porodičnog nasilja;

2.4. U slučaju smrti člana porodice;

2.5. U slučaju da treba izaći iz kuće / stana za fiziološke potrebe životinja, ali ne dalje od 500 metara od stana / kuće (ali, nije dozvoljeno da se ovi slučajevi koriste za obavljanje bilo kakvih poslova ili u bilo koje druge svrhe osim na ono što je definisano).

3. Svi stanovnici Kosova dužni su da nose maske za lice u svim aktivnostima izvan svojih domova / stanova i da održavaju fizičku rastojanje od 2 metra u zajedničkim prostorijama izvan svojih domova / stanova, kao i da institucije poslodavaca stvore uslove da se ta razdaljina primeni u radnom okruženju.

4. Sve javne i privatne institucije dužne su da dezinfekciona sredstva za ruke i maske za lice drže na pristupačnim mestima na ulazu u ustanovu, koje mogu da koriste službenici institucija i posetioci.

5. Sve javne i privatne institucije dužne su da uspostave pravila sa vidljivim znakovima na svakom ulazu u objekt (uključujući zabranu ulaska bez maski, obavezu poštovanja udaljenosti itd.) U skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovid-19.

6. Zabranjeno je okupljanje građana sa više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima itd.

7. Sva javna okupljanja su zabranjena, uključujući privatna porodična okupljanja.

8. Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru i na otvorenom na celoj teritoriji Kosova, uključujući škole fudbala i druge sportove, treninge itd.

9. Dozvoljeni su samo fitnes, zatvoreni bazeni i pojedinačni sportovi, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovid-19.

10. Svi subjekti koji pružaju javni prevoz (autobusi, kombiji, taksi vozila) treba da rade sa prepolovljenim kapacitetom u pogledu broja putnika koji prevoze kako bi omogućili potreban prostor za svakog putnika.

11. Javne i privatne institucije na Kosovu dužne su da organizuju rad osoblja na radnom mestu u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovid-19 (odgovarajuće institucije će u posebnim priručnicima objasniti šta za njih predstavlja neophodno osoblje), uključujući posebna pravila koja se primenjuju na osoblje u javnim i privatnim institucijama od vitalnog interesa.

12. Javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje obima manje važnih zdravstvenih usluga.

13. Od svih opština se traži da u potpunosti ponovo aktiviraju svoje lokalne Štabove za vanredne situacije.

14. Zabranjena je aktivnost javnih pijaca vozila i životinja na celokupnoj teritoriji Kosova.

15. Klanje životinja je zabranjeno u bilo kojem otvorenom ili zatvorenom okruženju, osim u prostorijama odobrenim za klanje životinja.

16. Fizičko učešće građana u svim verskim obredima i aktivnostima na celoj teritoriji Kosova je zabranjeno.

17. Vršenje usluga javnih i privatnih vrtića na celoj teritoriji Kosova dozvoljeno je nakon procene i nadzora od strane opštinskih vlasti, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovid-19.

18. Svim subjektima koji pružaju ugostiteljske usluge (restorani, kafići, noćni klubovi, itd.);

18.1. Zabranjeno je da rade od 22:30 do 05:00 na celoj teritoriji Kosova;

18.2. Prekovremeni rad je dozvoljen samo na otvorenim prostorima uz poštovanje udaljenosti od 2 metra između stolova, kao i usluga za poneti, uvek u skladu sa uputstvima iz Priručnika za zaštitu od širenja kovid-19.

19. Stariji građani (stariji od 65 godina) i građani sa hroničnim bolestima (dijabetes, hipertenzija i srčane bolesti, hronična bolest pluća, pacijenti sa bubrežnom bolešću, pacijenti sa potisnutim imunitetom, onkološki pacijenti itd.) mogu izaći na javna mesta samo u ranim jutarnjim časovima (od 05: 00-10: 00) i uveče (od 18: 00-21: 00).

20. Operatori komunalnih, finansijskih, elektronskih i poštanskih usluga dužni su da pružaju usluge sa minimalnim brojem zaposlenih, u skladu sa merama na snazi za vanredne situacije u javnom zdravstvu.

21. Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova dužan je da, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke i opštinskim direkcijama za obrazovanje, do 15. avgusta 2020. godine, izradi Vodič za način organizovanja nastave u novoj školsko-akademskoj godini 2020-2021.

22. Svi stanovnici Kosova dužni su da primenjuju preventivne mere i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

23. Nadležna tela dužna su da vrše rigoroznu kontrolu radi sprovođenja mera (relevantni inspektorati i agencije za sprovođenje zakona).

24. Odgovarajuće institucije Kosova dužne su da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke.

25.  Sve opštine na Kosovu su upućene, na osnovu zakonskih nadležnosti lokalne samouprave, da smanje promet vozila, kako ne bi došlo do okupljanja više ljudi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš