Vlada Kosova: Razmotrićemo zakon o vojsci, formiranje u saradnji sa međunarodnim partnerima

Vlada Kosova će, čim dobije od Skupštine Nacrt zakona kojim se predlaže da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u Vojsku, razmotriti ovaj zakon, u saradnji sa ministarstvima kako bi bio u skladu sa Ustavom i imao budžetsku podršku.

Vlada Kosova: Razmotrićemo zakon o vojsci, formiranje u saradnji sa međunarodnim partnerima

Kosovska vlada je opredeljena da Kosovo ima vojsku, uz podršku i koordinaciju sa svojim strateškim partnerima - poručeno je danas iz kabineta premijera Kosova, Ise Mustafe. Ovo je prva reakcija kosovske vlade nakon višednevnih natpisa u medijima o formiranju kosovske vojske usvajanjem zakon o transforamaciji KBS-a, koji je kosovski predsednik Hašim Tači pre dva dana predao kosovskoj skupštini, ali i reakcija NATO-a.

Formiranje Vojske Kosova "ne može da ostane talac Beograda"

Iz ove kosovske institucije podsećaju da je Generalni sekretar, Jens Stoltenberg, tokom svoje poslednje posete Kosovu, sredinom februara, istakao da će NATO nastaviti saradnju sa KBS-om, ali samo prema postojećem mandatu. Podsećaju i da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora Ise Mustafe i Stoltenberga, Generalni sekretar Alijanse zatražio da se preispita promena KBS-a kroz zakon. Slične stavove imali su i ambasador SAD i ambasador Britanije na Kosovu, ističe se. Ipak, dodaje se i da formiranje kosovske vojske ne može da "ostane talac Beograda".

"Premijer smatra da formiranje Vojska Kosova ne može da ostane talac Srbije, odnosno Beograda. Unapređenje uloge KBS-a u ulogu vojske je u interesu svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku  pripadnost. Vlada Republike Kosova je opredeljena da Kosovo ima svoju vojsku, u okviru Ustava Republike Kosovo i uz podršku i koordinaciju sa našim strateškim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om," zaključuje se.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, predao je pre dva dana kosovskoj skupštini Nacrt zakona o transformisanju KBS-a, nakon čega ga je predsedništvo ove skupštine prosledilo Vladi Kosova. Da li će se i kada ovaj nacrt zakona naći pred kosovskim poslanicima zavisi upravo od vlade. 

Transformisanju KBS-a kroz izmene u zakonu, umesto onih u Ustavu, usprotivili su se, međutim, NATO i ambasada SAD na Kosovu, poručivši da bi ih ovakav način formiranja vojske primorao na to da preispitaju saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama i podršku koju su im do sada pružali. 

Sa druge strane, Hašim Tači, poručio je juče da su spremni da sačekaju sa izmenama u zakonu ukoliko bi međunarodna zajednica pružila garancije da će predstavnici Srba, koji ne učestvuju u radu kosovskih institucija od oktobra 2016. - glasati za izmene u Ustavu.

Usvajanje zakona o formiranju Vojske Kosova - Tačijev "plan B"

Transformacija KBS-a u "Oružane snage Kosova" bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Dok su predstavnici Srpske liste u više navrata naglašavali da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara, međutim, usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, čime se prešlo na "plan B". Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

Novi nacrt zakona pripremili su kosovsko predsedništvo i Ministarstvo Kosovskih bezbednosnih snaga. Iako sadašnji KBS (Kosovske bezbednosne snage) neće moći usvajanjem ovog zakona da promeni i svoj naziv u KOS ("Kosovske oružane snage"), predlaže se promena misije KBS, pa će tako njihova uloga, ukoliko se zakon bude i usvojio, kako se u Prištini nadaju ovog puta, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa - biti "učešće u odbrani suvereniteta". Bezbednosne snage biće opremljene "odgovarajućim oružjem". O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova kosovska skupština trebalo bi da raspravlja tokom ove sednice, preneli su ranije kosovski mediji. 

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš