Vlada Kosova donela odluku o otvaranju vrtića, prelaza, kafića, tržnih centara

Aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Vlada Kosova donela odluku o otvaranju vrtića, prelaza, kafića, tržnih centara

"Jedna od važnijih odluka je ublažavanje mera u pogledu pandemije. Bili smo u vremenu kada su nam bile potrebne rigorozne mere, a od sutra možemo početi sa ublažavanjem koje nije potpuno. Ono što ćemo uraditi je da ponovo otvorimo vrtiće i jaslice za uzrast od 0 do 5 godina, a zatim reorganizujemo završni test i  maturski ispit koji će se održati 4. jula", istakao je Kurti, javlja Koha.

Odluka vlade od 13. marta o zatvaranju granica, kako je naveo, danas se ukida, ali svi koji uđu na Kosovo dužni su da prođu provere.

Barovi, kafići, restorani i tržni centri takođe će se otvoriti sutra, dodao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ublažavanje mera ne znači da ne treba biti oprezan, pozivajući da se striktno pridržavanje uputstava Nacionalnog instita za javno zdravlje Kosova.

Vitia je istakao da je ova faza postignuta zahvaljujući saradnji sa građanima i dodao da je Nacionalni institut za javno zdravlje ocenio da su se stekli uslovi za otvaranje treće faze.

Vitia je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, kazao da svaki građanin sa negativnim rezultatom na koronavirus ne starijim od četiri dana, neće morati da ide u samoizolaciju, dok će oni bez testova morati da se samoizoluju sedam dana.

Istakao je da će nedelju dana nakon otvaranja kopnenih prelaza biti razmotrena mogućnost uspostavljanja i vazdušnih linija.

Vitia je najavio da će se procena mera obaviti 20. juna.

On  je dodao da će za to vreme biti stroga kontrola, kako bi se videlo da li se preduzimaju odgovarajuće mere za sprečavanje širenja pandemije kovid-19.

Kurti i Vitia pozvali su građane da nastave da budu oprezni i nakon primene mera u trećoj fazi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš